Helyi hírek 2020. november 6. 08:00

Agyunk egészségét is őrzi a karfiol

Agyunk egészségét is őrzi a karfiol
Karfiolt nyártól egészen késő őszig vásárolhatunk a félegyházi piacon. A most érő fajtát Törköly György standján ismertük meg. Gyönyörű, vakító fehér rózsák jellemzik, ránézésre teljesen egészséges, nincs rajta semmilyen elszíneződés. Az eladótól megtudtuk, hogy technológiai hiba, ha a karfiol rózsája feketedik. Nem megfelelő permetezés miatt gombásodás jön létre, amely sérülést okoz a növényen, ahol később baktériumok telepednek meg, ez okozza a feketés elszíneződést.

Ennek a késői érésű fajtának Almagro a neve. Szabadföldi termesztésű, erős növekedésű lombbal, ami betegségre nem érzékeny. 350 forintért juthatunk hozzá kilogrammonként. Selymesből hordja György a portékáját, 30-40 éve is annak, hogy a város piacán árul.



A karfiolt érdemes rendszeresen fogyasztani, változatos fogások készíthetőek belőle: savanyítva, rántva, rakottan, levesbe, fasírtnak, pürésítve vagy párolva is asztalunkra kerülhet. Rák elleni hatása van, javítja a szív egészségét, gyulladásgátló, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emésztést javít, támogatja a méregtelenítést, sőt karban tartja az agyunkat is. Fogyasztása mérsékelheti a korral járó memóriacsökkenést.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!