Helyi hírek 2020. november 6. 10:00

Kun Camino – Belső utazás

Kun Camino – Belső utazás
Kun Camino a neve annak a közös gyaloglásnak, amelyen minden hónapban részt vehetnek nők és férfiak. A túra 10-12 kilométer hosszúságú, általában egy téma köré szerveződik, célja a testi és lelki feltöltődés, hogy a résztvevők megtanulják élvezni magát az utat, figyelni arra, ami a bensőjükben zajlik, visszalassulni, észrevenni a körülöttük lévő környezet szépségeit. A gyaloglásokat Nagy Orsolya és Vidács Tímea álmodta meg, az ő szervezésükben és vezetésükkel valósulnak meg ezek a havi programok.

–  Ez a projekt saját élményeimből, érzéseimből jött, régóta érlelődött bennem egy közösség létrehozása – meséli Vidács Tímea, szervező. Majd hozzáteszi, hogy Nagy Orsival való találkozás révén találta meg igazi formáját. – Orsival osztálytársak voltunk, de talán 15 évig nem találkoztunk az iskola után. Amikor aztán összefutottunk, lehetőségünk nyílt beszélgetni, én követni kezdtem az oldalát (Nagoha Travel), és magával ragadott a gyaloglás iránti szenvedélye. Mindezek után kértem fel, hogy indítsuk el a Kun Caminot. A név nagyon egyszerűen jött létre, hiszen ez egy gyaloglás, belső utazás. Kiskunság, Kiskunfélegyháza pedig egyértelműen adta a Kun Camino elnevezést.

Tímea elmondta, hogy ő nagyon vágyott már vissza a természetbe a gyermeknevelés évei után. Szerinte a mai ember nagyon kevés időt tölt a szabadban, amely hiányt kívánják egy-egy túrával pótolni.

– Kiskunfélegyházáról indulunk minden esetben, nem főutakon megyünk, hanem dűlőkön, szántóföldek és tanyák mentén. A dolog nem tartalmaz semmi extrát, mégis olyan sokat ad, olyan sok mindent találunk, amiket a hétköznapok rohanásában észre sem veszünk. A természet, és mi magunk is kincseket rejtünk, csak fel kell fedezni.



Az első útjukra csak nők mentek el, pedig a megszólítás mindkét nemnek szólt. A tempó lehet gyors, lehet lassú, mindenkihez igazodnak, mindenki igényét figyelembe veszik. A táv, amelyet legyalogolnak könnyedén teljesíthető, nem szükséges hozzá más, csupán egy pár kényelmes, vízhatlan cipő és némi innivaló. A gyaloglásokat havonta szervezik, az információk és korábbi fotók megtekinthetők a Kun Camino – Belső utazás nevű Facebook-oldalon. Szeretettel várnak mindenkit, aki nyitott az ilyen jellegű tevékenységre, szereti a természetet, a csöndet, szeretne egy közösség része lenni. Az út, amelyet végigjárnak sem mindig kőbe vésett terv mentén halad, spontán útvonal is becsúszhat egy-egy szép látnivaló miatt, de ez is része a tanításnak.

– Olyan ez, mint az élet: elindulunk valahogy, azt hisszük, hogy tudjuk mi fog történni és ehhez képest teljesen mást kapunk. Mottónk: Merj a saját utadon járni! Addig tarts velünk, mutatjuk az utat! – mondja Vidács Tímea.

A következő gyaloglást novemberben tervezik, a részletek Facebook-oldalukon osztják meg.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!