Kultúra 2020. november 8. 08:00

Nagohadesign: régiből újat – Avagy hogy kerül a bicikligumi a fülbe?

Nagohadesign: régiből újat – Avagy hogy kerül a bicikligumi a fülbe?
Az olyan emberről, mint Nagy Orsolya, szokás mondani, hogy a jég hátán is megél. Nem csak kreatív, hanem környezettudatos is. Néhány éve a kerékpárok gumibelsőjéből ékszereket kezdett el készíteni, amelyeket Európa nagyvárosaiban és az interneten Nagohadesign néven árusított. Ezt megelőzően évekig a kiskunfélegyházi művelődési központban dolgozott, mint művelődésszervező, gyermek és ifjúsági területen, majd a Nyeregszemle rendezvényszervezője volt. Jelenleg Kiskunfélegyházán él és egy középiskolában óraadó tanár, valamint Félegyháza környékén gyalogtúrákat szervez Kun Camino – belső utazás néven. Orsi kalandos életéről mesélt lapunknak.



– Évekig külföldön éltél. Hogyan találtál vissza szülővárosodba?

Márciusban hazajöttem, hisz itt él a családom, akiket nagyon szeretek, de egyáltalán nem volt tervben a maradás. A vírushelyzet úgy alakította az életemet, hogy itthon maradtam, és alkalmazkodtam. Jelenleg óraadóként dolgozom egy középiskolában, amit nagyon élvezek, mert azt taníthatom, ami az életem szerves része, ez a kézművesség.



Hiszem, hogy a kreativitást meg kell osztani. Szeretném elhitetni a tanulókkal, hogy az alkotás során nem lehet hibázni, mindig újra lehet tervezni, lehet rajta változtatni, fejleszteni, más szemszögből tekinteni az adott műre. Olyan ez, mint az élet…



– Honnan jött az ötlet, hogy a gumibelsőkből készíts ékszereket?

– Évekkel ezelőtt, mikor Európát jártam, hosszabb időt töltöttem Hollandiában. Szerettem volna valami tipikus holland ékszert készíteni, ezért megragadtam a két fő motívumot Amszterdamból. A kerékpározást és a csatornaházakat.





Így született meg gumibelsőkből a tipikus girbegurba csatornaházakat formázó ékszerkollekcióm. Ott az emberek jellemzően kerékpárral közlekednek, így nem volt nehéz elhasznált belsőket beszerezni.



Mindig szerettem alkotni, és kerestem a környezettudatos megoldásokat. Az újrahasznosítás mellett még az az érv is szól, hogy minek egy újabb anyagot létrehozni, ha van már egy, csak más szemszögből kell rá tekinteni. Ez szorosan összefügg azzal, hogy a régiből valami újat készítsek, tulajdonképpen ez a Nagohadesign, a márkám egyik alapelve is.



– Milyen ékszereket csinálsz?

Elsősorban használt gumibelsőből készítek ékszereket. A motívumok sokfélék: csatornaházak, geometrikus formák, de szeretek a természetből is meríteni, mint például a lehulló, málló vagy kukac rágta falevelek, tollak, vagy például nagy kedvenc a fekete macska is.



Szeretem az egyszerű, kombinálható dolgokat, játszani az anyaggal. Ékszereim mindig egyediek, kézzel készülnek és nem elhanyagolható az az indok sem, hogy akár egy fesztiválon, vízparton is hordhatók. Egyre többen tartják fontosnak a környezetünk megóvását és értékelik a rendhagyó formavilágot is.





De nem csak gumibelsőből készítek ékszereket, az alapanyagok között megtalálható a nyúzott kanapé, vagy kopott bőrnadrág, vagy cipőgyári filchulladék is. Tudatosan nem csinálok két ugyanolyan dolgot. Még az egy párba tartozó fülbevalók is valamelyest eltérnek egymástól, hisz a tökéletlenségben rejlik a szépség.

V. B.  

 

Kövessen minket a Facebookon is!