Helyi hírek 2014. szeptember 29. 11:30

Szívvel a stroke ellen

Szívvel a stroke ellen
Szívvel a stroke ellen címmel a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság indított országos kampányt a népbetegség megelőzése és visszaszorítása érdekében. A stroke-t (magyarul: szélütés, vagy heveny agyi vérkeringési zavar) az agyat ellátó erek elzáródása, illetve megrepedése okozza, aminek következtében az agy sejtjei pusztulnak el. A téma fontosságát jelzi, hogy okként a magyar halálozási statisztika harmadik helyén áll, emellett a rokkantság, az időskori elbutulás és epilepszia leggyakoribb oka. A kampány szeptember 26-án ért Kecskemétre, ahol a szervezők mellett Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára is szólt a betegség megelőzésének társadalmi jelentőségéről.

A stroke nem csak gyakori halálok, de a túlélők közül sokan elveszítik önellátó képességüket, hátralévő életükben mások segítségére szorulnak, súlyos esetben fekvőbetegek maradnak. Az első tünetek megjelenésétől 180 perc áll rendelkezésre az úgynevezett szisztémás trombolízis (vérrögoldó) kezelés megkezdéséhez, ami jó eséllyel csökkentheti a központi idegrendszer maradandó károsodását. Ahhoz, hogy ebbe a szűk „időablakba” beleférjen a szükséges vizsgálatok elvégzése is, arra van szükség, hogy a beteg minél előbb a sürgősségi osztályra kerüljön, a kórházban pedig az érintett szakterületek hatékonyan működjenek együtt.

Az időveszteség elkerülése nagyon fontos ebben a kórképben is, kritikus jelentősége van ugyanakkor a kórházba kerülés előtti időnek és tevékenységi körnek. A legfontosabb, hogy felismerjék a stroke tüneteit, haladéktalanul értesítsék a mentőszolgálatot, és a diszpécsernek pontosan írják le a tapasztaltakat.

A jellemző tünetek: féloldali végtag gyengeség vagy bénulás, beszédzavar, beszédértési, szóformálási, szótalálási nehézségek, féloldali zsibbadás, látászavar (az egyik szem átmeneti látásvesztése, kettős látás, látótér kiesés). Az említett neurológiai tünetek mellett előfordulhat hirtelen jelentkező, heves és szokatlan fejfájás.

Nagyon fontos, hogy ezek a betegek olyan kórházba kerüljenek, ahol van sürgősségi és stroke osztály. Ezek közé tartozik például a kecskeméti megyei kórház is, ahol – a mentőorvos értesítése alapján – teljes készenlétben, elkülönített helyen, soron kívül fogadják a beteget. Általános fizikális, klinikai laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok alapján állítják fel a pontos diagnózist, ami megalapozza a terápiás döntést. Ezért rendkívül fontos az ellátásban résztvevők – a mentőszolgálat, a sürgősségi orvos, a radiológus, a klinikai laboratóriumi szakember és a neurológus – csapatmunkája.

A kecskeméti megyei kórházban komoly előkészületek folynak azoknak a betegeknek az ellátására, akik kicsúsztak a három órás időablakból, és alkalmasak a vénás vérrögoldásra. Ezzel újabb jelentős betegcsoport kaphatna esélyt a gyógyulásra, és egy teljesebb életre.

T.T.

 

Képaláírás: Borókné Ildikó nyaki ütőér ultrahangos vizsgálatát végzi a kecskeméti városháza dolgozóinak stroke szűrése során a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság Szívvel a stroke ellen című országos kampányról tartott sajtótájékoztatón (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Kövessen minket a Facebookon is!