Helyi hírek 2020. november 10. 12:00

Védelmet kapnak a rákosi viperák

Védelmet kapnak a rákosi viperák
A rákosi viperát veszélyeztető tényezők közül feltételezhetően a ragadozók (predációs nyomás) akadályozza leginkább a populációk növekedését, ezáltal a kedvező természetvédelmi helyzet kialakulását. A korábban elvégzett vizsgálatok alapján elmondható, hogy a vörös róka, az európai borz és a ragadozómadarak a legfőbb viperafogyasztók.

Egy 2018-ban elvégzett vizsgálat során a róka és borz ürülékekben viszonylag kis területen belül legalább 65 különböző viperaegyed maradványai kerültek elő. Ez a szám azért is elgondolkodtató, mert a korábbi feltételezések szerint csak néhány száz példányra tehető a teljes kiskunsági rákosi vipera állomány.

Idén ősszel egy négyhektáros területen zárt hálórendszer építésének munkálatai kezdődtek a „A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban” című LIFE-projekt egyik akciójának keretében. A kísérleti hálórendszer célja, hogy kizárják a területről a ragadozókat.



A tartóoszlopok már kikerültek a területre. Ezek egy részét önkéntesek és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai segítségével helyezték le, mert a magasabb oszlopok lehelyezését nem lehetett gépi cölöpverővel megoldani.

A hálórendszer egy korábbi ültetvény helyén rekonstruált gyepen épül. Itt 2010 óta zajlik a vipera-visszatelepítés, és a remények szerint a ragadozóktól mentes élőhelyen a rákosi vipera állománya jelentősen növekedni fog a következő években. Bíznak abban, hogy az itt kialakuló forráspopulációból kiindulva további területeken is elterjed majd ez a világviszonylatban is veszélyeztetett kígyó, amelynek legerősebb ismert állományai a Kiskunságban találhatók.

 


Szöveg: Mizsei Edvárd, Schneider Viktor, dr. Vadász Csaba
Fotó: Schneider Viktor, Kiss-Czakó Imre

 

Kövessen minket a Facebookon is!