Gazdaság 2020. november 16. 12:00

Változnak az őstermelők és családi gazdaságok szabályai

Változnak az őstermelők és családi gazdaságok szabályai
Megtörténik az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos rendelkezések átalakítása. Ennek egyik oka az volt, hogy az adóztatással kapcsolatos bevételi határok évek óta változatlanok voltak. További indok, hogy a közös őstermelői tevékenységet folytatók és a családi gazdaságok esetében több olyan korlátozó szabály van hatályban, amely nem életszerű. Ilyen például a közös háztartás. A családi gazdaságokról szóló, T/13261 számú benyújtott törvényjavaslat újragondolja a szabályozást.

A benyújtott javaslat hatálya kiterjed

  • a mezőgazdasági őstermelői tevékenységre,
  • nyilvántartására, törlésére és ellenőrzésére,
  • az őstermelők családi gazdasága alapítására, nyilvántartására, működésére, tagjainak jogaira és kötelezettségeire, megszűnésére, ellenőrzésére, valamint
  • a családi mezőgazdasági társaság alapítására, nyilvántartására, működésére, tagjai jogaira és kötelezettségeire, megszűnésére és ellenőrzésére (az utóbbival összefüggő tudnivalók külön írásban jelennek majd meg) – írta a magro.hu az Adózóna hírére hivatkozva.


Fogalomváltozások 2021-től

Azon túl, hogy több fogalom átkerült a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvényből a javaslatba, bővül az őstermelőként folytatható tevékenységek köre.

Őstermelői tevékenységnek az őstermelői nyilvántartásba felvett mező-, erdőgazdasági tevékenység, valamint a kiegészítő tevékenységek minősülnek.

A javaslat szerint mező-, erdőgazdasági tevékenységnek a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (földforgalmi törvény) 5. paragrafusának 18. pontjában meghatározott tevékenység minősül. Nevezetesen növénytermesztés, kertészet, állattartás, állattenyésztés, halgazdálkodás, szaporítóanyag-termesztés, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás, valamint a földforgalmi törvény 5. paragrafusának 14. pontja szerinti kiegészítő tevékenységgel vegyesen végzett gazdálkodás, ha a kiegészítő tevékenységből származó bevétel nem haladja meg a más mező- és erdőgazdasági tevékenységből származó bevételt. Őstermelők esetében annyi a korlátozás, hogy a mezőgazdasági őstermelő kiegészítő tevékenységéből származó éves bevétele nem haladhatja meg az őstermelői tevékenységből származó éves bevételének a negyedét.

A kiegészítő tevékenységről és a bevételről

Akkor, ha a kiegészítő tevékenységből származó éves bevétel több a teljes őstermelői tevékenységből származó éves bevétele negyedénél, a kiegészítő tevékenység teljes bevétele nem minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek, és nem lehet kiegészítő tevékenységet folytatni mezőgazdasági őstermelőként. A földforgalmi törvény 5. paragrafusának 14. pontja szerint kiegészítő tevékenység a falusi és agroturizmus, a kézművesipari tevékenység, a fűrészáru-feldolgozás, a takarmány-előállítás, mezőgazdasági termékből élelmiszer előállítása, a dohányfeldolgozás, a bioüzemanyag-előállítás, a mező-, erdőgazdasági tevékenység során keletkezett melléktermékek, növényi és állati eredetű hulladék hasznosítása, nem élelmiszercélú feldolgozása. Valamint az ezekből a termékekből keletkezett termékek közvetlen termelői értékesítése, mezőgazdasági szolgáltatás, továbbá a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása és értékesítése.


Fotó: Freepik illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!