Helyi hírek 2020. november 11. 14:00

Újabb PG-s siker

Újabb PG-s siker
Meglepetéssel indult az őszi versenyidőszak a félegyházi PG-ben gépírásból. A Teöreök Aladár tanulói versenyt a járványveszély miatt jóval előbbre tervezték: október 7-étől 1 héten át lehetett megírni a versenydolgozatokat on-line módon az iskolából.

A biztonság kedvéért próbaversenyt is szerveztek szeptemberben. A versenyen csak azok a tanulók indulhattak, akik a próbaversenyt megírták, előzőleg pedig gyakorlásokat töltöttek fel a Gyorsírószövetség szerverére. A PG-ből tíz 9. osztályos diákot és egy rutinos 11-es növendéket neveztek a megmérettetésre.

A szervezők nem remélték, hogy a 9-esek a minimálisra csökkent felkészülési idő ellenére is rajthoz állnak, ezért összevonták a 9-es 10-es korcsoportot, és összevonták egy kategóriába a 11-12-es diákokat is. A gyerekek tehetségében nem lehetett kételkedni, de a kialakult eredményt nem is remélték, eredményeiket 10 perces másolásban mérték.

A 11-12-esek között Kelemen Patrik országos 5. helyezést ért el (4150/1 leütéssel).



A 9-10-esek kategóriájában Kun Szabolcs Mihály országos 1. helyezett lett (3687/1 hibával), Kürti Bence 9. (3059/0), Huszár Gréta 12. (2675/0), Csuka Tamás József 18. helyet ért el (2548/1), a további tanulók teljesítménye is dicséretes.


Az eredmények könnyebben érthetők, ha viszonyíthatunk: A 9-10-es diák munkája a versenyfelhívás szerint akkor eredményes, ha 10 perc alatt ír 1200 leütést, hibátlansági érmet kaphat, ha minimum 2500 leütést gépel hibátlanul. A PG-s versenyzők közül – 1 fő kivételével – valamennyien teljesítették az elvárt szintet, hibátlansági éremben 2 diák részesült: Kürti Bence és Huszár Gréta.

Kun Szabi országos első helyezése szinte csoda. Vele a szeptemberi első gépírás órán találkoztam. Akkor felmértem, ki hogyan, mennyit ír. Észlelhető volt fergeteges tempója, nyomban bekerült a kiválasztottak közé, utána viszont 2 hétig beteg volt. Így is vállalta a házi gyakorlást, hibajavítást, megismerkedett otthon a versenyprogrammal, elfogadta az útbaigazításokat, lelkiismeretesen dolgozott. Amikor gyógyultan visszajött, már a próbaversenyre készültünk. Látva a körülményeket és szorgalmát, azt mondhatjuk, teljesítménye, együttműködése példaértékű!



Honnan ez a virtuális sebesség? – kérdeztem tőle a versenyeredményt látva. Beavatott titkába: már 3 évesen a billentyűk rabja lett, később pedig a játékok, a gyors válaszok, a minimális idő alatti reagálások késztették a vakbillentyűzés elsajátítására – a maga módján.

A 11-12-es tanulóktól az elvárás 1600 leütés volt 10 perc alatt, hibátlansági érmet kaphattak azok a versenyzők, akik 3000 leütést elértek. Kelemen Patrik a 4150/1 leütésével remekelt. Ezzel a csoportban országos 5. lett, a 11.-esek között viszont kimagaslóan első.

Patrik és Szabi szeretett volna indulni a november 7-ére tervezett pesti bajnoki versenyen, amit sajnos a járványra tekintettel elhalasztottak, de hátha a következő félévben pótolják, továbbá lehetőségként bízunk a júliusra – Hollandiába tervezett – világbajnokságban is.

Csenkiné Bihal Mária
felkészítő tanár

 

Kövessen minket a Facebookon is!