Helyi hírek 2020. november 14. 08:00

Záró ülését tartotta a megyei Betakarítás-koordinációs bizottság

Záró ülését tartotta a megyei Betakarítás-koordinációs bizottság
November 9-én tartotta záró ülését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun megyei Betakarítás Koordinációs Bizottsága Kecskeméten. A napirendi pontok között szerepeltek az idei esztendőben kialakult megyei termésátlagok, felvásárlási árak, valamint szó esett a területalapú támogatások kifizetésének jelenlegi helyzetéről. Az ülést Gáspár Ferenc megyei elnök nyitotta meg, majd a bizottság a megyei adatokat tárgyalta át.

Összességében elmondható, hogy az idei év szélsőséges időjárása miatt a vegetációs időszakban változatos nehézségek akadályozták a gazdákat. Aszályos évet tudhatunk magunk mögött, mely egyes esetekben jelentős terméscsökkenést okozott. Az összesített adatok alapján elmondható, hogy Bács-Kiskun megyében a betakarítási munkálatok befejeződtek, egyedül a cukorrépa betakarítása mutat 75 százalékos állapotot.

A kukorica betakarítását hátráltatta az elmúlt időszak csapadékos időjárása. A megye déli részén lévő Bácskai, jobb adottságú területeken lettek kiemelkedő 10-12 t/ha termésátlagok, azonban a megyében a 8,1 t/ha az átlagtermés. A betakarított termés minősége jónak mondható, a csövek nagyok, szép nagy szeműek voltak.

A napraforgó az idei évben nagyon szélsőséges minőségi és mennyiségi adatokat mutatott a különböző területeken. A megyében 2,8 t/ha a jellemző termésátlag, azonban sajnos akadt olyan terület is, ahol a hektáronkénti mennyiség nem érte el az 1 tonnát. A napraforgó felvásárlási ára az idei évben kiugróan magas lett.

A kunsági borvidéken a szüret javarészt befejeződött, már csak kisebb területeken lelhetünk tőkén maradt szőlőt. A terméshozam a borvidéken átlagosan 9-10 t/ha körül alakult, amely a korábbi évekhez képest közepesen jónak számít. Tavalyi évhez viszonyítva az árak emelkedtek, kilónként 70-140 forint között mozognak kompenzációs felárral.

A megyében az őszi vetések is befejeződtek. Kezdetben a munkálatokat a száraz talaj megnehezítette, amely leginkább az őszi káposztarepcére volt negatív hatással. Sajnos akadnak olyan területek, ahol a kedvezőtlen viszonyok miatt a kelés igen gyengének mondható. A korábban elvetett gabonák szépen, egyöntetűen fejlődnek.

Az ülés végén Madari Örs, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az Egységes kérelmek előleg kifizetése október 16-án megkezdődött.

November 5-éig 16 657 igénylő kapott SAPS vagy egyéb jogcímre előleget, amely a megyei igénylők 80 százaléka. Decemberben már a részletkifizetések időszaka veszi kezdetét.

Az alábbiakban megtekinthetőek a megyében jellemző elmúlt heti felvásárlási árak.

 

Növényfaj

Felvásárlási ár (Ft/t)

Napraforgó

134 000 – 144 000 Ft/t

Kukorica

57 000 – 60 000 Ft/t

Őszi káposztarepce

130 000 – 140 000 Ft/t

Takarmány búza

53 000 – 57 000 Ft/t

Malmi búza

60 000 – 63 000 Ft/t

Őszi árpa

48 000 – 51 000 Ft/t

Tritikálé

47 000 – 49 000 Ft/t

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!