Helyi hírek 2020. november 15. 10:00

Naponta egy alma…

Naponta egy alma…
Naponta egy alma, az orvost távol tartja – szól a közmondás, amit egyes források szerint először 1860 tájékán jegyeztek le. Hogy a dátum pontos-e, nem tudjuk, az viszont elvitathatatlan, hogy az alma sok esetben a vitalitás, az egészség szimbólumává vált az idők folyamán.

Ilyenkor, késő ősszel vagy télen sokszor az egyetlen olyan hazai gyümölcsünk, amelyet eltarthatósága miatt nyers állapotban fogyaszthatunk. A magyar ember évenkénti almafogyasztása 12-15 kilogramm/fő, ami gyakorlatilag a fele a 30 évvel ezelőtti adatoknak. Az ok talán a más országokból érkező gyümölcsök iránti kereslet növekedésében keresendő. Idén a tavaszi fagyok miatt az almatermés is jelentős károkat szenvedett, a szakemberek szerint 40-50 százalékkal kevesebb került a piacokra, mint az előző évek átlaga volt. Ez jelentős áremelkedést eredményezett.

Szerencsére a félegyházi piacon bőven válogathatunk a finomabbnál finomabb, helyi termelők által kínált almákból. Ha jól szétnézünk, még nagyon kedvező áron is hozzájuthatunk. Antal Tibor 20 éve árul a helyi piacon, ő Kecskemétről érkezik minden piacnapon és idényzöldséggel, gyümölccsel látja el a félegyházi vásárlókat. Az Idared, a Jonagold és a Golden almáját 300 forintért kínálja kilogrammonként, ami a jelenlegi almaárak mellett igazán kedvezőnek mondható.



– Nagyon szeretem Félegyházát, a feleségem is a városból való és itt élnek a rokonok is – árulta el lapunknak.

Az alma rendkívül jó hatással van a májra és a bélrendszerre, nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb élelmi rostot, ami az emésztést kedvezően befolyásolja. A benne található pektin a bélflórát táplálja. Ásványi anyagokat, flavonoidokat és vitaminokat tartalmaz. A kutatások azt is kimutatták, hogy fogyasztása a rákmegelőzésben fontos szerepet tölthet be, főként a tüdődaganat kockázatát csökkenti. Természetesen a felhasználási módjai között a nyersen fogyasztás az ideális, de ki ne szeretné az almakompótot, főzeléket, almás palacsintát vagy pitét. Bármilyen formában kerül is az asztalra, testünknek csak jót teszünk vele. Jó étvágyat Félegyháza!

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!