Helyi hírek 2020. november 18. 08:00

Városunk esztétikai képének őrzője: a főépítész

Városunk esztétikai képének őrzője: a főépítész
2019-től Schulcz Péter Kiskunfélegyháza főépítésze. Eredetileg orvosnak, vagy zenésznek készült, végül mégis az építészet lett a hivatása. Hivatali munkája mellett saját tervező cégét vezeti Szegeden, a Csongrád Megyei Építész Kamara elnöke és a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja. Munkája sokszínűségéről is vall a vele készült interjúban.

– Hogyan, és milyen előzmények után került Kiskunfélegyházára?

– Balassagyarmaton születtem és ott is tanultam. Sokat hezitáltam, hogy milyen pályát válasszak, mert érdekelt a matematika, a vizualitás, a biológia és a zene – évekig fuvoláztam –, de a vizuális ábrázolás nagyon megragadott. Végül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karára esett a választásom. Miután végeztem, Szegedre költöztem és saját tervezői céget alapítottam, amit jelenleg is vezetek a kiskunfélegyházi feladatköröm ellátása mellett. Évekkel ezelőtt már megkérdezték, hogy elvállalom-e ezt a pozíciót, de akkor nemet mondtam, mert nem vagyok egy kifejezetten bürokratikus típus. Ez a munka pedig megkívánja a jogi paragrafusok következetes alkalmazását. Marton Tibor kollégám és elődöm javaslatára viszont végül mégis beadtam a derekam.

– Mit jelentenek Önnek az épületek?

– Az építészet szerves része a kultúránknak. Az életterünk szimbolizálja anyagi helyzetünket, lehetőségeinket, vágyainkat. Egy kényelmes, komfortos lakóhely, vagy iroda pozitívan hat ránk, hiszen az épületek a mindennapjaink díszletét alkotják. Tudat alatti hatásuk felmérhetetlen, mivel az életünket javarészt ebben a környezetben töltjük.

– Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is egy főépítész munka- és hatásköre. Összefoglalná?

– A főépítész a város esztétikai és épített környezetéért felelős, szubjektív, alkotó ember. Ez egy nagyon vizuális munka, amely összefonódik a joggal is. Meg kell felelni az Országos Településrendezési és Építési Követelményeknek és a helyi építési szabályzatnak is. Ez magába foglalja a családi házak, épületek, reklámfelületek szakszerű elhelyezését. Összefüggéseiben kezeli a városképet. Nem lehet gátat szabni az újításnak, de a közösség, a társadalmi és szociológiai és jogi elvárásoknak eleget kell tenni. Jogszabályokra támaszkodunk és ugyanakkor ez egy bizalmi szakma. Ha másként fogalmaznám meg, azt is mondhatnám, hogy egy népnevelő küldetés. Egységbe kell hozni a legújabb trendeket, a művészetet, a kultúrát és a jogot. A legjobb benne, hogy módom van alkotni, irányt mutatni és ez hatással van mások életére.
 
V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!