Helyi hírek 2020. november 21. 12:00

Mi virít? - Képgalériával

Képgaléria
Mi virít? - Képgalériával
November végén a mérsékelt öv kertjeiben általában már az földszínek és a barnás árnyalatok válnak uralkodóvá. Még néhány érett citrom, vagy bíborlila levelű növény tartja magát, de valódi virágszínt már keveset láthatunk. Ezért is érdemelnek különös figyelmet az őszirózsák, amik még ilyenkor is virítanak, megdobogtatva a kertbarátok szívét. A tél beköszönte előtt pompázatos fehér-lila-kék rózsaszínbe öltöztetik még utoljára a kertet.

Jellemzően sárga közepű, és a sárga kivételével szinte minden színárnyalatban fellelhető szirmú fészkes virágok. Latin nemzetségnevük, a görög aster szó, csillagot jelent, utalva szép szabályos virágjukra. Állítólag mintegy 600 fajuk él szerte a világban. A nyár végén virágzó csillagőszirózsa Magyarországon – sőt Félegyháza határában – is honos. Az eurázsiai fajok mellett sok észak-amerikai faj is található ma már az európai kertekben, mivel a dísznövény-nemesítések eredményeképpen rengeteg fajtát állítottak elő. A számos faj és fajta magyar névvel gyakorlatilag beazonosíthatatlan, jelentős részüknek nem is ismerünk magyar megnevezését.

A molekuláris kutatások olyan különbözőségeket mutattak ki az amerikai és az eurázsiai fajok között, hogy manapság kezdik őket nem is egy rendszertani egységbe sorolni. Ez azt jelenti, hogy sokukat nem aster nemzetségnévvel jelölik. Be kell vallanunk, hogy a Zöld város projekt keretében eltelepített fajták némelyike is nehezen beazonosítható, mivel a beszerzési fajtanév és a szakirodalmi adatok nehezen összevethetőek. Vannak köztük alacsonyak és egészen magasak, apró és nagyvirágúak, nyár elején, közepén, végén vagy ősszel virágzóak, bokrosak és terjedő tövűek, laza vagy tömött bokrúak, fehér és egészen különleges világító színűek. Az azonban elmondható, hogy az alapfajok természetes élőhelyükön többnyire félszáraz pusztákon, nedvesebb réteken, erdőszéleken, ritkán száraz erdőkben élnek, karakteresen jelképezve élőhelyüket.

Álljon itt most egy kis egyveleg a városközpontban november közepén készített fotókból.

Nagy Ágnes
városi főkertész

 

Kövessen minket a Facebookon is!