Helyi hírek 2020. november 18. 10:00

A férfi, akinek majdnem „ellopták” a házát

Képgaléria
A férfi, akinek majdnem „ellopták” a házát
Egy tisztességben megőszült, idős félegyházi férfit rászedtek. Egyetlen hibát követett el: hiszékenyen őszintének vélt egy színlelt barátságot. Az vesse rá az első követ, akivel ez még sohasem történt meg. Neki azonban ez kis híján a házába került. Az eset rengeteg tanulságot hordoz, amelyeket érdemes minél szélesebb körben megismerni. Ennek a cikknek ez a legfontosabb célja. S ha csak egyetlen embert meg tudunk óvni ezzel hasonló helyzettől, már volt értelme…



Vigyázat, csaló!

Egy 73 éves férfi 2020. július 2-án feljelentést tett egy kiskunfélegyházi nő ellen, aki egy valótlan tartalmú okirattal a házának tulajdonjogát egy idegenre akarta átruházni. Az idős sértett elmondta, hogy A. Lászlóné és társa egy alkalommal, amikor beszélgettek, elkérte a személyi okmányait, majd azokat felhasználva ajándékozási szerződést készíttetett áldozata nevében, amelyet a földhivatalba be is nyújtott. A ház azonban nem került idegen kézre, mert a csalásra időközben fény derült, így a tényleges tulajdonjog bejegyzés nem történt meg.

A nyomozók a történteket körbejárva ráleltek egy másik áldozatra is. Néhány hónappal korábban A. Lászlóné egy másik nőt is becsapott. Azt állítva, hogy rontás van rajta, az asszonytól kicsalta a készpénzét, arany ékszereit, végül papíron eladatta vele a háza ráeső tulajdonrészét is. A sértett sem a vételárat, sem a korábban átadott értékeit soha nem látta viszont, így hozzávetőlegesen 8,5 millió forintnyi kár érte.

A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság munkatársai a csalások elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 63 éves nőt 2020. július 7-én elfogták és előállították. Kihallgatását követően őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására – tájékoztatta lapunkat Hürkecz Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.




Célpontban az idősek

Dr. Gyugyi Csilla Bács-Kiskun megyei főügyész tapasztalatai szerint van egy bűnözői réteg, amely gátlástalanul él vissza az idős korosztály hiszékenységével. A bűncselekmények rendkívül sokfélék a besurranó lopásoktól az úgynevezett unokázós csalásokon át az ingatlan megszerzéséig. Ez utóbbi ügyeknél arra is vannak példák, amikor az áldozat elveszítve saját házát, nincstelenként várja az akár több évig tartó perek eredményét. A folyamat megállítására ugyanis csak akkor van esély, ha a megfelelő jogi lépések még az ingatlannyilvántartásba való bejegyzés előtt megtörténnek.


Dr. Gyugyi Csilla
Fotó: Bús Csaba – Petőfi Népe


– Milyen típusú – idősek ellen elkövetett – bűncselekmények előfordulása jellemző Bács-Kiskun megyében?

–  Az egyik leggyakoribb ilyen eset a trükkös lopás, amikor a tolvaj valamilyen indokkal bejut az áldozat otthonába, és ott bezsebeli a fellehető értékeket. Az úgynevezett unokázós csalásokkal már többszázezres, vagy akár milliós összegekkel, aranyékszerekkel, értéktárgyakkal rövidítik meg az idős áldozatot. Több helyen nyomozunk az országban, de sajnos az Angliából irányító magyar vezetőket még nem sikerült elfogni. Ezek az esetek tipikusan úgy kezdődnek, hogy vezetékes telefonszámon felhívják az idős embert azzal, hogy unokája, unokaöccse… balesetet szenvedett, vagy okozott, szóval bajba került, és többszázezer forintra van azonnal szüksége. Mivel eljönni nem tud érte, valaki elviszi neki a pénzt. A gátlástalan elkövetők akár az utolsó fillérét, vagyontárgyát is elveszik a sértettnek. A kétségbeesett idős ember azt hiszi, hogy szerettének segít ezzel, pedig valójában bűnözők zsebét tömi, és persze az egész történetből semmi sem igaz.

– Még ennél is nagyobb kárt tudnak okozni a megkárosított személynek azok, akik ingatlanokat „lopnak el” áldozataiktól csalással, megtévesztéssel, behízelgéssel…

– Ezekben az esetekben az a jellemző, hogy az elkövető gondosan kiválasztja áldozatát. Olyan idős embereket keresnek, akik egyedül laknak, kicsit befelé fordulók, esetleg mozgásukban korlátozottak. Míg a tolvaj besurran, betöri az ajtót, a rabló megveri az áldozatát és úgy veszi el az értékeket, addig ezek a bűnözők kifinomultabb módszereket alkalmaznak: barátságot, törődést, akár szerelmet színlelve férkőznek az áldozat közelébe, nyerik el bizalmát és károsítják meg.

– Mit tegyen az, akiben felmerül a gyanú, hogy félrevezették, becsapták?

– Ha felmerül a gyanú, nem szabad elhessegetni a gondolatot! Akitől valamelyik rokonára hivatkozva pénzt kérnek, legjobb, ha azonnal megszakítja a beszélgetést. Akár erről van szó, akár elvették, elcsalták valakinek az okiratait, mindenképpen beszéljen róla egy hozzátartozónak, ismerősnek, szomszédnak, de legjobb, ha jelzi azt a rendőrségen. Sokan szégyellik hiszékenységüket, és nem fordulnak a hatóságokhoz. Pedig mindenképpen ez volna a célszerű. Ha bárkivel hasonló dolog történik, tudnia kell, hogy senki nem fogja lenézni, kinevetni, ha az ügyészségtől, rendőrségtől kér segítséget. Ezek tipikus esetek, nem ő az egyetlen, akivel előfordult, és a hatóságok a helyzet megoldásában sem hagyják egyedül. Mi több, az idős ember sérelmére elkövetett bűncselekményeknél – aki „koránál fogva a bűncselekmény felismerésére és elhárítására korlátozottan képes” – a büntetési tétel súlyosabb. Fontos azt is tudni, hogy az eljárás, nyomozás során amennyiben az idős személy fél szembesülni az elkövetővel, lehetőség van őt különleges bánásmódot igénylő személyként kezelni. Ez azt jelenti, hogy az egész eljárás lefolytatása alatt nem kell találkoznia megkárosítójával. De a legfontosabb, hogy beszélgessünk ezekről a veszélyekről idős szüleinkkel, családtagjainkkal, ismerőseinkkel, és legfőképpen figyeljünk egymásra! Ha azt látjuk, hogy a szomszéd bácsi környezetében új szereplő jelent meg, jelezzük azt a családtagjainak! Ha pedig mindezek ellenére megtörténik a baj, akkor sincs minden veszve! A bűnügyi hatóságok teszik a dolgukat, és mindent elkövetnek, hogy a bűnös megkapja a büntetését.


Napokon múlhat a veszteség

A gyors és szakszerű ügyvédi fellépésnek köszönhetően a 73 éves félegyházi bácsi háza megmaradt. Őt a szintén félegyházi dr. Szabó József ügyvéd (Szabó és Lenkefi Ügyvédi Iroda) képviseli az ügyben, amelyben az elkövetők kis híján földönfutóvá tették a gyanútlan áldozatot. A főügyész asszonyhoz hasonlóan ő is az időfaktor szerepét hangsúlyozza ezekben az esetekben. Ezt támasztja alá az is, hogy a rendőrségi tájékoztatásban szereplő másik károsult nem volt ilyen szerencsés. Neki – jobb esetben – több éves pereskedést követően lesz esélye kárának megtérítésére.



Mint azt dr. Szabó József a részletekről elmondta, a jó piaci kondíciókkal rendelkező belvárosi ingatlanban élő idős ember megismerkedett egy asszonnyal, aki ezt követően rendszeresen látogatta őt. Lassan a bizalmába férkőzött, majd egy alkalommal egy fiatalabb nőt is magával vitt. Az hízelegve a férfi korát firtatta, és – mondván, hogy nem hiszi el mennyi idős – arra kérte, hogy mutassa meg az iratait. A férfi ezt megtette, és csak pár nap múlva vette észre, hogy a személyi igazolványa és lakcímkártyája hiányzik a tartóból. Az is kiderült, hogy időközben soron kívüli eljárásra vonatkozó kérelemmel ajándékozási szerződés érkezett az illetékes földhivatalhoz a férfi ingatlanára.

– Az ingatlan-nyilvántartási törvény nagyon szűk határidőt szab ilyen esetekben. A sértettnek néhány napja van igazolni, hogy pert indított, a bíróságtól a szerződés érvénytelenségének megállapítását kérve. Amennyiben ez nem történik meg, és a földhivatalba beadott szerződés formailag megfelel a követelményeknek, a földhivatal nem tehet mást, mint átvezeti a változást. Végső soron tehát elveszíti ingatlanát a tulajdonos. Ezért mi mindhárom lépést haladéktalanul megtettük: beadtuk a földhivatalhoz a bejegyzési eljárás felfüggesztésére vonatkozó kérelmet, megtettük a rendőrségen a büntető feljelentést, és azonnal polgári pert indítottunk a bíróságon.

Az anyagi veszteséget tehát ebben az ügyben sikerült elhárítani. Azonban a vizsgálatnak még számos kérdésre választ kell adnia. Így például arra, hogy a hamis ajándékozási szerződést ellenjegyző ügyvéd eleget tett-e a törvény által előírt ügyfélazonosítási kötelezettségének, és ha igen, hogyan fordulhatott elő, hogy a sértett irataival egy másik személy igazolta magát. De bármi lesz is a vizsgálat eredménye, a csalódás, az önvád és bizalmatlanság bizonyosan még sokáig a megtévesztett, becsapott áldozattal marad.

Dr. Szabó József szerint az ehhez hasonló esetek hozzátartozói, baráti odafigyeléssel megelőzhetőek. Ügyfelei körében igen kedvelt az a hivatalos szolgáltatás, amely – jelképes éves díj ellenében – az ingatlanok tulajdoni lapján szereplő tények és adatok esetleges módosításait, változásait, széljegyek megjelenését email-ben azonnal jelzi a megrendelő részére, lehetőséget nyújtva a tulajdonosnak, vagy az általa megbízott szakembernek, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon a gyanús változásokra.

Tóth Timea

Kövessen minket a Facebookon is!