Helyi hírek 2020. november 20. 08:00

Ne múljon el a november nélkülük: csicsóka és fekete retek

Ne múljon el a november nélkülük: csicsóka és fekete retek
Ha mindenki tisztában lenne ennek a két zöldségnek az értékeivel, sorban állnának a csicsókáért és a fekete retekért. A félegyházi piacon nagyon kedvező áron (körülbelül 300 forint / kilogramm) rábukkanhatunk. Azt megjegyzem, hogy keresni kell, hiszen nem minden standon találunk ezekből a vitaminnal teli terményekből.

Akinek nincs hozzászokva a szervezete a csicsókafogyasztáshoz, annak meghatározó lehet az első találkozás. Mindenképpen kis mennyiséggel érdemes próbálkozni, mert fokozott gázképződést okoz. Ha a szervezet hozzászokott, érdemes az étrendbe rendszeresen beiktatni. Nagymamáink előszeretettel fogyasztották, annak idején a szegények krumplijának is nevezték, hiszen sokkal silányabb minőségű talajban is kiváló termést adott, ellentétben a burgonyával. A puffadás a benne található inulinnak köszönhető, amely többek között azért is fontos, hiszen a szénhidráttartalma nem keményítőből áll, hanem az egyik legegészségesebb rostból: az inulinból.



Ez az anyag a hasznos bélbaktériumok tápanyaga, így minden olyan bélflóra károsodással járó állapotot nagyszerűen kezel. A fentebb említett okok miatt a csicsóka egyáltalán nem hizlal, sőt segíthet a vércukorszint optimalizálásában is. Krémlevesek, burgonyával kevert püré köretek készülhetnek belőle, de a hagyományos krumplis pogácsát is kiválthatjuk csicsókával és máris kalóriaszegényebb, egészségesebb változatot tálalhatunk. Ugyanez igaz a csicsókachipsre is: vékonyra vágott gumót olajban kisütjük és hideg téli estéken filmnézés mellett ropogtathatjuk.



A fekete retek hasonlóan remek és sajnos mára már majdnem feledésbe merült zöldség. Fogyasztása olyan régre nyúlik vissza, hogy egyes feljegyzések szerint már a piramisépítő rabszolgáknak is ezt adták, hogy egészségesebbek legyenek, és jobban bírják a fizikai munkát. A népi gyógyászat régóta használja emésztésjavító, epehajtó, epekőképződés-gátló és féreghajtó tulajdonságai miatt, emellett vírusellenes, köhögéscsillapító, torokfájás enyhítő tulajdonságai is ismertek. Megtalálható benne C, B1, B2 vitamin, valamint kalcium, vas, magnézium, kálium és foszfor. Természetes növényi vízhajtó, pajzsmirigy problémákat is gyógyítanak vele.



Nyersen fogyasztva szendvicsekben, salátákban szerepelhet, ám fontos megjegyezni, hogy markánsabb, csípős íze miatt nem mindenki kedveli meg azonnal. Sütőben sütve elveszti csípősségét és inkább karalábéra hasonlító ízvilág jellemzi ekkor. Köhögéscsillapító szirupot is készíthetünk belőle: a retek közepén egy mélyedést vájunk, majd megtöltjük mézzel, néhány óra elteltével nyerünk belőle egy reteklével gazdagított mézes szirupot, ami sokak szerint a makacs, nehezen gyógyuló köhögés egyik csodaszere. A félegyházi piacon Dudás László csólyospálosi árus keddenként, péntekenként, szombaton és vasárnap árul – többek között – fekete retket is.



Aki marad mégis inkább a hagyományos fehér reteknél, nekik is van jó hírem: Flóring Zsolt petőfiszállási termelő egész évben kínálja a piacon a termékét.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!