Helyi hírek 2020. november 20. 17:30

Van beleszólásod!

Képgaléria
Van beleszólásod!
Fantasztikus sikerben és élményben volt részük a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 11/a osztály tanulóinak. A Tempus Közalapítvány 2020 tavaszán immár kilencedik alkalommal hirdette meg középiskolás diákoknak a Van beleszólásod! című Parlamenti Ifjúsági Napra pályázatát.

A pályázat lényege, hogy a résztvevő diákok a nap során hazai és európai uniós parlamenti képviselőkkel beszélgethetnek, interaktív vitajátékban vehetnek részt, bejárhatják az Országházat, és megismerkedhetnek az EU ifjúsági programjával, az Erasmus+ programmal is, amely lehetőséget teremt a fiataloknak saját ötleteik megvalósítására.

A képviselői vita a fiatalok saját, előre átgondolt kérdéseire, a vitajáték pedig az őket érintő témákra épül, melyeket a helyszínen megvitathatnak magyar illetve európai parlamenti képviselőkkel.

A csoportok részvételét – a felkészüléssel és a kreatív beszámolóval együtt – szakmai zsűri értékeli. A pályázati kiírást elolvasva Orosziné Gulyás Ildikó igazgatóhelyettes és Sallai Krisztián DÖK támogató tanár a 11/a osztályra gondolt. Az első digitális oktatás idején nagy kihívás volt az osztályfőnöknek, hogy hogyan oldja meg a pályázati anyag elkészíttetését, konzultációt a diákokkal, felkészítést a képviselői beszélgetésre.

A 11/a osztály három tanulója: Kovács Emese, Szabó Lúcia Réka és Türei Fanni rögtön elvállalta a felkérést. Nagyszerű, informatív plakátot készítettek, fogalmazást írtak a diákokat foglalkoztató hazai és régiós problémákról, a környezetvédelemmel kapcsolatos véleményeikről. A pályázati anyag alapján a zsűri úgy döntött, hogy a 11/a-s csoport kiválasztásra került az október 2-ára tervezett parlamenti rendezvényen való részvételre. Az országból nyolc csapat vett részt: Barcsról, Szegedről két csapat, Balatonfüredről, Debrecenből, Sopronból, Jászberényből és a lányok Kiskunfélegyházáról.

A járványhelyzet sajnos közbeszólt, így nem személyesen találkozhattak a lányok hazai és európai parlamenti képviselőkkel, a beszélgetést online tartották. Itt
Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a csapatokat, majd a fiataloknak lehetősége nyílt beszélgetni Hollik István országgyűlési képviselővel és Ujhelyi István európai parlamenti képviselővel.

A beszélgetés nagyon nagy élmény volt a diákoknak és tanáruknak, a diákok a többi csapat tagjaival azóta is tartják a kapcsolatot.

A legfontosabb azonban az, hogy a lányok az eddigi teljesítményük alapján elnyerték a fődíjat, ha lehetne, már készülnének Strasbourgba, hogy a november 27-i Euroscola rendezvényen jelen legyenek, ahol angolul beszélgethetnek Mrs. Dita Charanzová asszonnyal, az Európai Parlament Alelnökével, valamint
Mr. Jaume Duch Guillot úrral, az Európai Parlament Kommunikációs szóvivőjével. A vírushelyzet azonban ismét csak online beszélgetésre ad lehetőséget.

Szabó Péterné
osztályfőnök

 

Kövessen minket a Facebookon is!