Helyi hírek 2020. november 23. 12:00

Újra drágulóban vannak a félegyházi ingatlanok

Újra drágulóban vannak a félegyházi ingatlanok
Bár a korábbi évek dinamikus áremelkedő tendenciája idén elmaradt, azért némi drágulás még mindig megfigyelhető. Kiskunfélegyháza ingatlanpiacán nagyobb változások egészen a második negyedévig nem történtek, a félidőn túl azonban fordulatot vettek a lakóingatlanok átlagárai.

Ingatlanvásárlás, de nem mindegy mikor

Félegyházán a családi házak átlagárai egészen júniusig stagnáltak. Jelentősebb változást az év első időszakában megjelent koronavírus sem hozott. Később, ahogy szeptemberben kitört a második hullám áremelkedés történt. A településen az augusztusi időszakban 210 ezer Ft/m²-es átlagáron juthattak a vásárlók családi házhoz, mely az októberi hónap végére 230 ezer Ft/m²-re emelkedett.

A városban a családi házakhoz hasonlóan a téglalakások átlagárai sem változtak a harmadik negyedév végéig. A koronavírus hatására azonban a lakások átlagos árai is növekedni kezdtek. Nyár végén egy félegyházi lakás egyetlen négyzetmétere átlagosan 270 ezer forintba került, majd ezt követően az októberi hónapban már 16%-kal többet kellett letenni az asztalra.

Kiskunfélegyházán a panellakások átlagárai, a családi házakkal és a téglalakásokkal szemben, egy ellentétes folyamaton mentek keresztül. A panelek átlagos négyzetméter ára az év elejétől egészen márciusig csökkent, majd ezt követően júniusig emelkedett és azóta pedig újra csökkenő tendenciát mutat. Mindennek következtében a félegyházi panelek októberi átlagára 260 ezer Ft/m² lett.

 


Kiskunfélegyháza a harmadik legdrágább város a megyében

Az ingatlannet.hu Kiskunfélegyháza mellett megvizsgálta Bács-Kiskun megye nagyobb városait is. Az így készült elemzésükből egyértelműen látszik, hogy
Kecskeméten a legmagasabbak az ingatlanárak. A dobogó második és harmadik helyét Kunszállás és Kiskunfélegyháza foglalta el. Ezeken a településeken már egy jóval kedvezőbb áron vásárolhatunk ingatlant. Ugyanis a megyeszékhelyen a családi házak és a téglalakások 2020. január és szeptember közötti időszakban mintegy 36-37%-al kerültek többe, mint Félegyházán. Alacsonyabb áron a megyében lakóingatlanhoz Kiskunhalason, Baján, Kalocsán és Bugacon lehetett jutni. Ezekben a településekben a téglaépítésű lakások átlagosan 20-23%-al kerültek kevesebbe, mint a dobogó harmadik fokán álló város által kínált lakások.





Mi várható a jövő évtől?

Az árak tekintetében kisebb mértékű drágulás és stagnálás várható 2021-ben is. A családi házak nagy valószínűséggel nem lesznek olcsóbbak. Ennek oka, hogy a koronavírus ideje alatt megnőtt a kereslet irántuk. Emellett pedig január 1-jétől a használt lakásokra is érvényes lesz az
otthonfelújítási támogatás, ami a keresletre szintén élénkítő hatással lesz. A támogatás egy családnak egy alkalommal lesz igénybe vehető, egyedülálló és elvált (de mindenképpen 25 év alatti gyermeket nevelő) szülők is megkaphatják majd. Munkadíjra és az anyagköltségekre maximum 1,5-1,5 millió, azok 50 százaléka erejéig a legkülönfélébb felújítási és bővítési, akár asztalosmunkákra lesz felvehető a támogatás.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus