Helyi hírek 2020. december 1. 08:00

Immunerősítéssel a vírus ellen

Immunerősítéssel a vírus ellen
A 2020-as év kikerülhetetlen témája a Covid-19. Rengeteget beszélünk a maszk és a távolságtartás fontosságáról, de jelentőségéhez képest kevesebb szó esik a belső védekezésről, azaz immunrendszerünk erősítéséről. Minden betegséggel szemben a legkézenfekvőbb védekezés, ha a megelőzést, az egészség megőrzését próbáljuk elérni. Nemcsok Dorina életmód és táplálkozási tanácsadó, hormonális tanácsadó, anti-aging tanácsadó, sportedző, vitamin és fitnesz szaküzletvezető ezzel kapcsolatban osztotta meg gondolatait.

– Mi mindent tehetünk immunrendszerünk védelme, megerősítése érdekében?

A prevenció lényege, hogy sokkal könnyebb egy folyamatot megelőzni, mint visszafordítani. Nincs ez másként immunrendszerünk megerősítése esetében sem, ami abban is segítségünkre lehet, hogy szervezetünk minél ellenállóbb legyen a vírussal, annak tüneteivel és következményeivel szemben. Az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint a következő vitaminok és ásványi anyagok, immunerősítő és antivirális hatásuk miatt elsődleges fontosságúak: C és D vitamin, cink és szelén. A modern orvostudomány megalapítója, Hippokratész már i.e. 3. században úgy vélte, hogy minden betegség a bélből ered. Mivel immunrendszerünk 80 százaléka a bélben található, a megfelelő tápanyag, ásványi anyag és vitaminbevitel döntő fontosságú lehet annak erősítésében.

– Hogyan támogathatjuk ezt a folyamatot?

Most talán a szokásosnál is fontosabb odafigyelni az egészséges táplálkozásra. Ez nem csak a zöldség- és gyümölcsfogyasztást jelenti, hanem például a többszörösen feldolgozott és tartósított gyorsételekkel szemben az otthon elkészített friss ételek fogyasztását is. Ezen felül kulcsfontosságú szerepe van a mozgásnak, a friss levegőn tartózkodásnak, ezzel párhuzamosan mentális egészségünk védelmének. Noha a termek bezártak, nem kell lemondanunk az edzésről sem, sőt még előnye is származhat annak, hogy a természetbe kényszerülünk. A szabadban történő mozgás erősíti az immunrendszert, fokozza a tüdő légcseréjét, emellett serkenti az agy oxigénellátottságát is. A természetben végzett edzés csökkenti a feszültséget és emeli a szerotoninszintet: a szerotonin felelős a boldogságérzetünkért. Jó hír a fogyni vágyóknak, hogy kutatások szerint, a friss levegőn a testünk több energiát használ fel, több kalóriát éget el a testhőmérséklet szabályozása miatt. Ezen felül pihentetőbb alvást nyújt. Az év egyik legnagyobb tanulsága, hogy újra meg kell tanulnunk értékelni a megfizethetetlen dolgokat körülöttünk: a természetet, szeretteink társaságát, lecsendesedni. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus