Helyi hírek 2020. november 24. 17:30

Hatpontos pénzügyi csomagot fogadott el az Operatív Törzs

Hatpontos pénzügyi csomagot fogadott el az Operatív Törzs
Hat intézkedést fogadott el az Operatív Törzs kedden a Magyar Bankszövetség és a tárca javaslataira építve, ezek mindegyike egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá teszi a pénzügyek intézését – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülését követően.

Az egyik intézkedés az, hogy ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez további 50-60 ezer új helyet jelent és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.

Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztése a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűsíti a pénzügyek intézését, és akár évi kétmillióval csökkenti majd a személyes banki ügyintézések számát - mutatott rá.

A javaslat alapján a földhivatalokhoz elektronikusan benyújthatóak lesznek például az ingatlanszerzéssel vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok. Ezzel évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás. Díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése is széles körben, az ügyek egyharmadában ezt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok. Egy-egy ügyfél így 30-50 ezer forint közötti megtakarítást érhet el. 

Felgyorsul, egyszerűsödik a közjegyzői ügyintézés az ingatlanügyekben – ez évi 60-70 ezer ügyfélnek jelent több tízezres megtakarítást.

Bevezetik a digitális dokumentumkezelést is, amire a minden, bankszámlával rendelkező, mintegy 6,5 millió magyar ember nagyobb biztonsága érdekében van szükség.

A pénzügyminiszter közlése szerint ezeket az intézkedéseket is rövid időn belül bevezetik.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus