Helyi hírek 2020. november 29. 08:00

Az idegtudomány szakértője

Az idegtudomány szakértője
Dr. Patai Roland egyike azoknak a városunkból elszármazottaknak, akik büszkén vallják félegyháziságukat, és akikre mi, félegyháziak is büszkék lehetünk. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetében működő Molekuláris Neurobiológia Kutatóegység tudományos munkatársa számos szakmai elismerésben részesült már itthon és külföldön is. Legutóbb a múlt hónapban immár negyedik alkalommal nyerte el a Nemzet Fiatal Tehetsége Ösztöndíjat. Fő kutatási területe az agyi és gerincvelői mozgató idegsejteket érintő betegség, az amiotrófiás laterálszklerózis, azaz ALS. Ennek a betegségnek a következtében hunyt el például Stephen Hawking elméleti fizikus is.

A képen balról jobbra: Nógrádi Bernát, Meszlényi Valéria, Polgár Tamás, Dr. Patai Roland

– Mikor és hogyan döntötte el, hogy kutató lesz?

– A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola ének-zene tagozatos osztályába jártam, amit nagyon szerettem, mivel tanulmányilag is egy erős osztály volt. A biológiát tanító tanárnőmnek köszönhetően, már itt megszerettem az élettannal foglalkozó tantárgyat. Innen a Móra Ferenc Gimnázium biológia szakos osztályába jelentkeztem, majd a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának biológia szakos hallgatója lettem. Itt szereztem meg az alapdiplomámat sejt és molekuláris biológiából, és később itt vettem részt az idegtudományi mesterképzésben. Ezt követően a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Elméleti Orvostudományok Doktori Iskoláját elvégezve tudományos doktori fokozatot szereztem idegtudományokból. Jelenleg dr. Siklós László kutatóprofesszor csoportjában diákjaimmal és munkatársaimmal a mozgató idegsejteket érintő sérülések sejtszintű és molekuláris eseményeit vizsgáljuk.  


Dr. Patai Roland

– Mi a kutatási területe és mitől különleges?

– Az amiotrófiás laterálszklerózis jelenlegi tudásunk szerint gyógyíthatatlan betegség, ami főleg az idősebb korosztályt érinti. A betegség talán legijesztőbb része, hogy a beteg szellemileg teljesen ép marad, viszont az izmai lassan „elfelejtenek” jól működni. Az izmok mozgatásáért felelős idegsejtek máig ismeretlen okból elkezdenek pusztulni, így funkciójukat elveszíteni. Ez izomerő gyengeséggel kezdődik, aminek a beteg kezdetben nem tulajdonít nagy jelentőséget. Eleinte nem sikerül bekötni a cipőfűzőjét, nehezére esik megemelni egy poharat vagy épp izomgörcsök kínozzák. Elindul a sejtkárosodás, aminek az oka az esetek kis részében családi halmozódásra, vagyis genetikai okokra vezethetők vissza, míg nagyobb részében az okok mindmáig ismeretlenek. A betegek gyakorlatilag saját testüknek a rabjai lesznek, és jellemzően három-öt éven belül, teljesen mozgásképtelenséget követően hunynak el.



A képen balról jobbra: Dr. Patai Roland, Dudás Beáta, Nógrádi Bernát

– Milyen tervei, céljai vannak az elkövetkező évekre?

– Jelenleg számos hazai, illetve a Cambridge-i Egyetem néhány kutatócsoportjával együttműködve igyekszünk az idegi degeneráció és regeneráció folyamatairól minél többet megtudni, és az érintettek életminőségét javítani.


Dr. Patai Roland
​​​​​
Szeretnék új tudományos módszereket megismerve még jobban elmélyedni e témában, és egy olyan önálló kutatóvá válni, aki képes lehet a gyógyászatba is átültethető áttöréseket elérni – a megnövekedett átlagéletkor miatt mind gyakrabban előforduló ­– idegi degenerációk vizsgálatában.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!