Egészségügy 2020. november 27. 10:00

Tarthatatlanná vált a helyzet a lakótelepi háziorvosi rendelőben

Tarthatatlanná vált a helyzet a lakótelepi háziorvosi rendelőben
Dr. Patocskai Máté háziorvos az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünknek. Az írást változtatás nélkül közöljük.

Ezúton tájékoztatom tisztelt betegeimet és minden érintettet, hogy háziorvosi rendelésem haladéktalan áthelyezését kezdeményeztem a megfelelő fórumokon és állami hatóságoknál a Darvas-tér 1. szám alatti rendelőből a Korond utca 5. szám alatti Egészségközpontba. Döntésem oka, hogy a Darvas-téri orvosi rendelőben az adott körülmények között nem lehet teljesíteni a járványhelyzet kívánta biztonsági feltételeket, ebből adódóan a betegek, kollégáim, és sajátmagam egészségének megőrzését. A helyzet súlyossága miatt ígéretet kaptam az ÁNTSZ-től, hogy a szükséges határozatot soron kívül ki fogják adni. Egyben jeleztem az önkormányzatnak, hogy amennyiben nem teljesülnek maradéktalanul a körzet betegeinek biztonságos ellátásához szükséges feltételek, elgondolkodom a szerződésem meghosszabbításán.

Hónapokkal ezelőtt már felhívtam a figyelmet arra, hogy a lakótelep egyik tízemeletes házának földszintjén működő háziorvosi rendelő sem a járványügyi előírásoknak, sem pedig a legalapvetőbb szakmai elvárásoknak nem felel meg. Orvosszakmai szempontból az lett volna a helyes, ha abban a percben beköltözik a rendelés az Egészségközpontba, ami jelenleg az egyik legbiztonságosabb létesítmény a városban, de ez nem történt meg. Néhány héttel ezután – ahogy az várható volt – meg is betegedtem: COVID-19-fertőzött lettem. Nem vagyok ezzel egyedül: a város minden olyan háziorvosi rendelőjében, ahol nem megoldottak a szakszerű beléptetés feltételei, már vagy orvos, vagy az asszisztens megfertőződött. És most Gulyás doktor úr is hetekre kiesett a munkából, akivel egy rendelőben váltjuk egymást. Erre az időre én látom el az ő körzetét is, így összesen 4100 fő biztonságáról van szó. A 4100 emberből 1503 él a lakótelepen, a többiek a város más részein.

Senkinek nem kívánom, hogy átessen ezen a betegségen és én sem szeretnék még egyszer megbetegedni. Mindenkit arra kérek, hogy vegye nagyon komolyan a védekezést a saját és családtagjai érdekében. Tudom, hogy vannak, akik ebből politikai kérdést csinálnak. Én nem politizálok, tisztán szakmai és emberi érvek mentén hoztam ezt a döntést. Fiatal háziorvos vagyok, köt az esküm, legfőbb feladatom a betegeim egészségének és életének védelme és megőrzése. Szeretem a hivatásomat és megszerettem ezeket az embereket. Többek között ezért gondolom úgy, hogy megérdemlik a maximális biztonságot és a magas színvonalú orvosi ellátást. Tudom, hogy lesznek majd, akik nem értenek egyet a költözéssel. Azt azonban nekik is tudomásul kell venni, hogy most nem lehet mérvadó a kényelmi szempont. Emberéletekről van szó.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül áthelyezzük a rendelést az Egészségközpontba. Ezt a kezdeményezést orvosszakmai és járványügyi szempontokat szem előtt tartva a helyi Operatív Törzs és az összes szakmai szerv is sürgeti és támogatja. Előreláthatólag december első napjaiban már az új helyen, megfelelő körülmények között és biztonságban fogadhatjuk a betegeket, és reményeim szerint innen már az önkormányzat által megígért új lakótelepi rendelőbe költözhetünk vissza. A pontos részletekről minden elérhető fórumon tájékoztatni fogom a lakosságot.

Dr. Patocskai Máté háziorvos
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus