Helyi hírek 2020. december 10. 12:00

180 éve született Köpesdy Sándor

180 éve született Köpesdy Sándor
Köpesdy Sándor főgimnáziumi igazgató, pedagógiai író 1840. december 10-én született Kiskunfélegyházán. A gimnázium két alsó osztályát szülővárosában, a többit a budapesti kegyesrendieknél végezte, a pesti egyetemen bölcseleti hallgató volt negyedfél évig. 1864. novembertől a budapesti királyi katolikus főgimnáziumnál, később a II. kerületi főreáliskolánál, mint póttanár működött.

1865. február 22-én a bajai főgimnáziumhoz a magyar irodalom és története helyettes tanárává nevezték ki. 1867. június 2-án a latin és görög nyelvből és irodalomból tett vizsgálat után magyar és német előadási nyelvre képesíttetett. Baján töltött kilencedfél évi működése után a közoktatási kormány a budapesti királyi katolikus főgimnáziumhoz helyezte át. 1881-től a budapesti VII. kerületi magyar királyi állami gimnázium igazgatója volt, majd az V. kerületi állami főgimnáziumban működött, mint igazgató-tanár.

Cicero számos művét adta ki magyarázó jegyzetekkel. Úttörője volt az iskolai turisztikának, tanítványaival hazánkban és Olaszországban több utazást tett. Szintén élen járt az iskolai szemléltető eszközök gyűjtésének, sőt ilyen eszközöket maga is készített.

Cikkei a Riedl Szende szerkesztette Kritikai Lapokban, a Heti Szemlében, a bajai gymnasium Értesítőjében, az Országos Tanáregylet Közlönyében, a budapesti V. kerületi királyi katolikus főgimnázium Értesítőjében, a budapesti VII. kerületi állami főgymnasium Értesítőjében jelentek meg. Ezen kívül még más lapokba írt tanügyi és ismeretterjesztő cikket, de a Magyar Nyelvtörténeti Szótárnak is munkatársa volt. Budapesten hunyt el 1925. március 29-én, 84 éves korában. Síremléke a Nemzeti Pantheonban található.

 

Kövessen minket a Facebookon is!