Helyi hírek 2020. november 30. 18:00

Adventi gyertyagyújtás a Batthyány iskolában

Képgaléria
Adventi gyertyagyújtás a Batthyány iskolában
A nagy eseményekre készülni kell. Az idei esztendőben november 29-én, vasárnap vette kezdetét az Advent, a karácsonyt előkészítő időszak. Iskolánkban a vasárnapot követően hétfőn gyújtottuk meg az első gyertyát. A Batthyány Lajos Általános Iskolában hagyomány a gyertyagyújtás, mint ahogy az Adventi Hangverseny is, mely utóbbi sajnos a járvány miatt az idén elmarad.

Az „Advent” szó a latin „Adventus Domini” kifejezésre utal, ami annyit jelent: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. Szent várakozás ez, ami megelőzi a Messiás, a Megváltó érkezését. Várakozunk négy héten át azért, hogy karácsony titka megérlelődjön bennünk.

A december egyúttal a jócselekedetek hónapja is. Az emberek a karácsonyra készülvén az otthonaikat, de legfőképp a szívüket ünneplőbe öltöztetik. Az ember ilyenkor próbál elcsendesedni, önvizsgálatot tartani. 

E gondolatokat foglalták össze és mondták el az iskolarádióban Besze Brigitta és Tóth Petra 8. z osztályos tanulók azelőtt, hogy Csáki Anikó a 6. z osztály tanulója és Vargáné Oláh Zsuzsanna igazgató néni meggyújtotta az első lila gyertyát, mely a hit gyertyája.

A lila a katolikus liturgiában egyben a bűnbánat színe is, míg a rózsaszín az örömöt jelenti. Ezek egy-egy fogalomra, személyre vagy közösségi eseményre is utalnak. Az adventi gyertyák a hit, remény, öröm és a szeretet szimbólumai.

Ezekben a hetekben próbáljunk meg a lényegre figyelni, a lelkünket előtérbe helyezni, a felfokozott mindennapjaink hajszolt életviteléből a tempót visszavenni!

Fotó: Keserű Szilvia

 

Kövessen minket a Facebookon is!