Helyi hírek 2014. szeptember 30. 15:30

Ne légy Jeti!

Képgaléria
Ne légy Jeti!
A Ne légy Jeti! projekt célja az ökológiai lábnyom fogalmának megismertetése főleg a gyermek-és fiatal korcsoportokban, valamint a lakosság körében. A pályázat lehetőséget teremt a környezettudatosabb életvitelt segítő szokások és tudás kialakítására.

A Kiskunfélegyházi Kistérségi Társulás 2011-ben benyújtott egy KEOP pályázatot Ne légy Jeti! címmel. Akkor Juhász Miklós, a társulás vezetője fogta össze a projekt előkészítését és kidolgozását. A szakmai előkészítésben részt vettek a pedagógusok is. Eredmény azonban csak sokára született, és sajnos, nem a teljes projekt nyert. A Társulás megszűnése után a kiskunfélegyházi Önkormányzat vette át a nyertes projektet, és végül a 2013/2014-es tanévben többségében megvalósult a program. 2013. október 4-én tartottuk a projektnyitó rendezvényt, majd megkezdődtek a programok, amelyek idén szeptemberben értek véget.

A projekt a kistérségben Bugac-Bugacpusztaháza, Fülöpjakab, Gátér, Kiskunfélegyháza, Pálmonostora, Petőfiszállás és Tiszaalpár településein oktatási-nevelési intézményeiben témahete és témanapok során valósult meg. A projekt összköltsége végül 24.825.309 Ft lett, melyhez 95%-os támogatásként 23.584.044 Ft támogatást nyertünk. A projekt költségvetése tartalmazta a projekt vezetőinek és a foglalkozást tartó személyeknek a díjazását, az anyagköltséget, a gyerekeknek kiosztott tárgyakat (színező, ceruza, bevásárlótáska stb.), jutalmakat, az utazási költségeket.

A projekt célja a környezettudatos életmód kialakítása, figyelemfelkeltés és az ökológiai lábnyom csökkentése. Hogy mi is ez? Egy hektárban kifejezett mutatószám, ami megmutatja a természetre gyakorolt hatását egy embernek. Minél nagyobb a lábnyomunk, annál nagyobb kárt okozunk a környezetünknek.

Így tágabb értelemben véve a környezetvédelem minden ágát érintettük: természetvédelem, a víz megóvása, az ivóvíz értékének kiemelése, a hulladék mennyiségének csökkentése, a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos fogyasztás és vásárlás. A projekt a figyelmet felkeltette és a környezettudatosabb életvitel kialakításához hasznosítható elméleti és gyakorlati ismereteket is nyújtott.

Kiemelt szakmai partnereink voltak: a Bácsvíz Zrt., amelynek kiskunfélegyházi telephelyén foglalkozások is megvalósultak, ill. munkatársaik előadásokat is tartottak. A Csongrádi Víz- és Kommunális Kft., amelynek munkatársai szemléltető anyagokkal és játékokkal, valamint a hulladékgyűjtő gépjármű működésén keresztül megismertették a hulladékfajták anyagösszetételeit, ártalmatlanítási tulajdonságait, felhasználhatóságát. A foglalkozások feladatit, a pedagógusokat segítő szakmai anyagokat és a projekt szakmai felügyeletét Lendvai Mária környezeti nevelőnek köszönhetjük, az intézményekben a szakmai lebonyolítást pedig Kárpáti Ritának és munkatársainak. A projektet Szász Anikó koordináta, a pénzügyi munkatárs Vajda Tamásné volt.
 

Óvodák

A program az óvodákban témahetek során valósult meg, amelyeken öt témahétből kettőt választottak az intézmények. Nyilván a kisebb gyermekeknek több idő és többféle módszer szükséges ahhoz, hogy az ismeretek rögzüljenek. Témák: víz, hulladék, természetvédelem, tudatos vásárlás, mozgás-sport. A legnépszerűbbek a vízzel, a mozgással és a természetvédelemmel kapcsolatos témák voltak. A választott témától függően volt kirándulás, üzemlátogatás, szülőknek szóló előadás, akvárium létestés az óvodában, tabló készítés, kézműves foglakozás újrahasznosított anyagból, madáretető készítés, virág- és faültetés, sportversenyek, kerékpározás, sportegyesületek bemutatkozása, egészséges ételek készítése, néptánc. Továbbá ne légy Jeti!-s szóróanyagokat, pl. kifestő, ceruza, kaptak a kisgyermekek.
 

Általános iskolák

Többségében 1-2 délutánon zajlottak a programok külön az alsó- és a felső tagozatokon. Itt az intézmények választhatták ki, hogy mely programelemeket szeretnék kérni. PL.: rendhagyó irodalom óra, kézműves foglalkozások, természetvédelmi játszóház, filmfeldolgozás, vásár, sportfoglalkozások, vetélkedő. A felső tagozatban ezeken kívül volt madáretető készítés, helyi gazda bemutatkozása valamint gyógynövény ismeret. A résztvevő osztályok forgószínpad-szerűen, minden egyes foglalkozáson részt vettek, így szinte minden tanulót sikerült bevonnunk. A foglalkozások során kiderült, hogy a diákok komoly ismeretekkel rendelkeznek, így pl. tudatosan gyűjtik és szelektálják a hulladékot, komposztálnak, figyelnek az otthoni és iskolai energiafelhasználásra.
 

Középiskolák

A kiskunfélegyházi középiskolákban többségében a diáknapokat vagy utolsó tanítási napokat színesítették a Ne légy jeti programok. Itt is volt rendhagyó irodalom óra, kézműves foglalkozások, filmfeldolgozás, sportfoglalkozások, vetélkedő, a diákok megismerkedtek egészséges- és bioételekkel, a gyógynövények felhasználásával. Az iskolások körében Jeti-füzetet, hűtőmágnest, matricát, textil táskát, pólót osztottunk ki ajándékul.

Összességében az intézményvezetők, a pedagógusok és a diákok részéről is nyitottságot tapasztaltunk. Szívesen és nagy figyelemmel vettek részt a Jeti-projektben. A hatásosság mérése még folyamatban van, hiszen a projekt előkészítésekor és a megvalósulást követően is kérdőíves ill. interjús formában értékelik a szakemberek, hogy milyen ismereteket és gyakorlatokat sikerült elsajátítani.

A projekt során készült fotókat, szakmai anyagokat, az ökológiai lábnyom számítását megtalálják a honlapunkon, a www. nelegyjeti.hu-n.
 

Kövessen minket a Facebookon is!