Helyi hírek 2020. december 3. 14:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Talpra Magyar!

Talpra Magyar!
A megyei önkormányzat által indult útjára a kezdeményezés, hogy megyénk koszorús költőjének közelgő, születésének 200. évfordulója nagyságához méltó jubileumi év lehessen. Petőfi máig meghatározó a nemzet szépirodalmában, alakja napjainkig példája a nemzeti érzületnek, a szabadságvágynak, a tenni akarásnak. Az Országgyűlés határozatával (37/2020. (XII. 1.) OGY) immáron hivatalosan is a kezdetét veszi az az előkészítő munka, amely elindítja a Talpra Magyar! program megvalósítását, amely így országossá tud terebélyesedni.

Az Országgyűlés támogatja és szorgalmazza olyan megemlékezések, rendezvények szervezését, oktatási anyagok és művészeti alkotások készítését, amelyek Petőfi Sándor életművével kapcsolatosak és hozzájárulnak a méltó emlékezéshez. Felkéri a Kormányt, hogy állapítsa meg a Petőfi Sándor Emlékévhez kapcsolódó egyes feladatokat, valamint azok megvalósítása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket – olvasható a határozatban.

A következő év elején a megyei önkormányzat létrehozza a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottságot, amely a megyei feladatokat készíti elő, koordinálja, ezenkívül integrálja Bács-Kiskun megye társadalmi, közösségi szervezeteit, többek között a Kecskeméti Katona József Múzeumot, Kiskőrös Város Önkormányzatát, a Kecskemétfilm Kft.-t, a Katona József Könyvtárat és a Neumann János Egyetemet.

A 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-éig a 2022/2023-as tanévhez is kötődő program, az elképzelések szerint kiterjed az élet számtalan más területére is. A bizottság tagjai azt szeretnék elérni, hogy az emlékév minden napjára jusson olyan esemény, verseny, kiállítás, színházi előadás, amely a költőhöz kötődik. A programok egy része a rendezvényekben, kulturális és sporteseményekben teljesednek ki, de helyet kapnak közöttük a termékfejlesztés, a turizmus, a kultúra, az ifjúságnevelés, nemzeti tudat elmélyítésének elemei is.

Bács-Kiskun megye, mint költőnk szülőföldje külön figyelmet kíván fordítani a Petőfi szerepének, személyiségének az újragondolására, hogy a mai kor embere is megtalálhassa alakjában, formátumában a példaképet, példaértéket. Petőfi életében úgy hatott a környezetére, mint kora rocksztárja, influenszere: befolyásolt, lelkesített és tetteivel példát mutatott kortársainak. Nemcsak megénekelte a mindennapokat, a szerelmeket, a hazaszeretetet, hanem ő maga is kardot ragadott, meghozva a legdrágább áldozatot hőn szeretett hazájáért.

 

Kövessen minket a Facebookon is!