Helyi hírek 2020. december 12. 08:00

Félegyházi önkéntest tüntettek ki

Félegyházi önkéntest tüntettek ki
A Kiskunfélegyházi Tarnóczki Sándorné Tünde védőnőt az Év Bács-Kiskun Megye Önkéntese címmel tüntették ki december negyedikén. Tündének három gyereke és két unokája van, 43 éve dolgozik védőnőként. A város civil életének ismert alakja. Nyitott, kedves, mindig derűs ember. Széles látókörű, nyitott a szakmai és egyéb tudományos újdonságokra. Lelkesen képzi magát. Különösen érdekli az egészségvédelem és a lélektan rejtelmei. Magánemberként kiterjedt szociális kapcsolatrendszerrel rendelkezik, folyton tevékeny, az élet számos területén kipróbálja magát, legyen az a batátatermesztés vagy a nyúltenyésztés.

– Kérem, mondjon néhány szót arról, hogy mikor, és miért vállalta az önkéntességet?

– Édesanyám is védőnő volt Tázláron, egy kis faluban. Természetes volt, hogy munkaidőn túl is hozzá fordulhattak az emberek ügyes-bajos dolgaikkal. Ő is aktívan részt vett a falu társadalmi életében. Diákként, majd védőnőként is részt vettem a vöröskeresztes munkában. 1983 óta élek Kiskunfélegyházán. A harmadik gyermekem születése után, 1996-ban lettem a tagja a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesületének, ami 1990-ben alakult. 1997-től vezetem az egyesületet. 1997-ben 18 család volt tagja az egyesületnek, megválasztásom óta tartósan 150 körüli tagcsaládunk van. Egyesületünk öt éve felel meg a közhasznúság kritériumainak.

Minden tagunk tagja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének is. Vannak helyi rendezvényeink, amin csak a tagjaink vesznek részt, de számos olyan rendezvényünk is van, amin bárki részt vehet. Városi rendezvényeken kitelepülünk és az Egészséges Félegyházáért Egyesülettel fittségi méréseket végzünk. Régiós és országos szervezésű rendezvényeken nemcsak részt veszünk, de lebonyolításában is részt vállalunk. Különvonatot szervezek az őszi találkozó helyszínére. Változatlanul részt veszek a vöröskeresztes munkában és megalakulásától az Egészséges Félegyházáért Egyesület munkájában is. 


– Több évtizede dolgozik védőnőként. Ebben a munkában melyek a legszebb feladatok?

– 43. éve dolgozom védőnőként, amiben az a legszebb, hogy a családok megtisztelnek bizalmukkal, mi pedig végig kísérjük gyermekeik fejlődését a várandóságtól egészen 18 éves korukig. Együtt dolgozva a szülőkkel és szűrővizsgálatok segítségével még a tünetek jelentkezése előtt igyekszünk megelőzni a betegségek kialakulását.

– A nagycsaládosok egyesületét is vezeti. Ez milyen teendőkkel járt, jár?

– Az egyesület 1990-ben alakult. Én vagyok az egyesület 3. vezetője. Szinte minden nap adódik valamilyen elfoglaltság. Ilyen a tagsággal való kapcsolattartás, adományok fogadása, kiosztása, pályázatírás, pályázatok, rendezvények lebonyolítása. Két uniós pályázatunk volt, és számos NEA-s. Mindennapos az együttműködés a Dél-Alföldi Régióval és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével. Az adminisztráció is mindennapos munkát ad ad.



– Családja is megértő és szerető? 

– Természetesen, de nemcsak ők, hanem munkatársaim is mindenben a segítségemre vannak.

– Hogyan fogadták, fogadják az érintettek a kezdeményezéseit?

– Vannak szinte évtizedek óta meglevő rendezvényeink, mint a Családi nap, a Mikulásünnepség vagy részvétel a Nagycsaládosok Országos Találkozóján. Mivel közhasznúak vagyunk, a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálattal együttműködve rendezzük meg a Születés hete és az Anyatejes nap rendezvényét. Hét éve pedig a Családi értékek a XXI. században című minikonferenciát is megtartjuk, amely ingyenes, akkreditált képzés egészségügyi szakdolgozóknak. Mivel országos hírű előadókat sikerült meghívni, kezdetektől nagyon népszerű, Szegedről, Bajáról és Budapestről is eljönnek hozzánk. Mindig próbálunk alkalmazkodni az igényekhez, például jövő nyárra napközis tábort tervezünk. Az EFOP-pályázatunkon 2 év alatt 104 kisebb-nagyobb rendezvényünk volt, amelyekre a vártnál nagyobb létszámban jöttek el a résztvevők.

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!