Helyi hírek 2020. december 11. 08:00

A félegyháziak kedvence a zselés és az étcsokis-trüffeles szaloncukor

A félegyháziak kedvence a zselés és az étcsokis-trüffeles szaloncukor
Idén először civil kezdeményezésre megrendezték az Év Szaloncukra versenyt, amely megmérettetésre az összes hazai gyártó meghívást kapott. Több kategóriában is hirdettek győztest, többek között figyeltek az ételallergiásokra, a kisgyermekesekre, sőt, az alacsonyabb árkategóriás édességek között is rangsoroltak. Az első helyet a Demeter Chocolate nevű gyártó sós-karamellás finomsága nyerte, a második helyen a gyulai Kézműves Cukrászda kókuszkrémes cukorkája végzett, a harmadik a Stühmer pisztácia krémes szaloncukra lett.

Az említett versenyen felbuzdulva utánajártunk, hogy Kiskunfélegyházán melyek azok a szaloncukrok, amelyek az eladási adatok alapján a leginkább kedveltek.

Mészáros Szilvia, a Csoki Varázs édességüzlet tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legkedveltebbek az étcsokis-trüffeles és a krémlikőrös szaloncukrok. Kínálatában javarészt prémium minőségű cukrok találhatók. Sokan keresik a konzum és a zselés édességeket is, valamint a marcipános is előkelő helyet foglal el az eladások tekintetében. Az idei egyértelmű újdonság a sós-karamellás, amelyből máris hiánycikk van. A tulajdonos nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ételallergiások, cukorbetegek is megtalálják a számukra ideális édességet. 11 éve vezeti az üzletet, szerinte a 2020-as év nem mondható gyengébbnek a karácsony előtti eladások tekintetében, mint az előzőek.



Lovász Edina 28 éve látja el szaloncukorral a félegyházi vevőket. Ezen évek alatt a karácsonyi vásárokon, az Aranykapuban lehetett Edinával találkozni. Idén sajnos a járványügyi intézkedések részeként a vásárok elmaradnak, de őt és 72 féle szaloncukrát megtalálják az ékszerbolt mellett, a Petőfi-téren.

– 28 éve nagyon hideg volt és mindössze négyféle szaloncukrot kínáltunk: konzum, zselés, Fagyöngy nevezetű és a vajkaramellásat. Ennyiből lehetett választani – emlékszik vissza.

Csak jóval később, 2000 környékén indult el a változás. Megjelentek a különböző ízesítésű finomságok, azóta pedig rengeteg újdonsággal lehet találkozni. Jelenleg 9 gyártó, 72 féle szaloncukra alkotja a kínálatot nála. Sőt, idén a bonbonok, pralinék is szerves részei a karácsonyi kollekciónak.



– A zselés a vásárlók kedvence. Bármekkora a kínálat, a zselés cukor mindig a listák élén van. Minden évben keresik, nagyjából ugyanannyit eladunk belőle – mondta Edina.

Nagy utat tett meg a szaloncukor a 19. század elejétől, amíg eljutott a napjainkban kedvelt karácsonyi édességgé. Mára elmondható, hogy nincs karácsony nélküle. Egy 2018-as felmérés szerint karácsony környékén összesen 6 milliárd forintot költünk szaloncukorra, mi magyarok. Háztartásonként nagyjából 1 kilogramm a megvásárolt mennyiség. Mindig vannak aktuális kedvenceink, de mint mindenben, ebben is szeretünk visszatérni a hagyományos ízekhez. 

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!