Helyi hírek 2020. december 15. 12:00

Luca, Luca kity-koty

Képgaléria
Luca, Luca kity-koty
A hagyományok ápolása a Batthyány Lajos Általános Iskola kiemelt feladatai közé tartozik, így nem feledkeztek meg idén sem a Luca napi népszokásokról. A tanulók a 3. a osztályosok műsora által elevenítették fel e jeles naphoz tartozó szokásokat. Betekintést nyertek a legismertebb hagyomány, a székfaragás történetébe, a gonosztól, boszorkányoktól való védekezés rejtelmeibe. Azt is megtudhatták, hogy a lányoknak tilos volt e napon dolgozni.

A termékenység előidézését segítette a lucázás, másképpen a kotyolás. A tyúkokat napkelte előtt piszkafával megkotorták, hogy jobban tojjanak, és tavasszal elkotoljanak, azaz kikeltsék a tojásokat. Ezen a napon tilos volt varrni, mert a tilalom megszegőinek nem tojtak a tyúkjai. Ajánlatos volt viszont babot fejteni, hogy ezzel a tyúkból segítsék kifejteni a tojást.

A kotyolás végén jókívánságmondó énekeket regöltek a jól megérdemelt adományokért cserébe: „Luca, Luca kity-koty, tojjanak a tikjok, lúdjok. Annyi kolbászuk legyen, hogy kerítést lehessen fonni. Annyi csibéjük legyen, mint égen a csillag, annyi zsírjuk legyen, mint kútban a víz.”
Az iskolai projekt zárásaként a csoportok lucabúzát ültettek.

Köszönet a felkészítésért, és a színvonalas műsorért a gyerekeknek és tanítójuknak!

Fotó: Keserű Szilvia
Forrás: batthyanysuli.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!