Gazdaság 2020. december 28. 08:00

Öntanuló lesz a magyar gabonaszonda

Öntanuló lesz a magyar gabonaszonda
Agrár,- és informatikus mérnökök közreműködésével dolgozta ki egy magyar fejlesztőkből álló feltörekvő vállalkozás az okos gabonaszondát, amely valós idejű tájékoztatást ad a síktárolóba helyezett terménykupac belsejében lévő hőmérsékletetről és további hasznos paraméterekről. A többéves akkumulátoridővel és rendkívül egyszerűen kezelhető GrainMonitor a jövőben öntanuló módon a mérési eredmények alapján problémák megjóslására is képes lehet, továbbá meglesz a képessége, hogy azonnal megoldást javasoljon a felmerülő problémákra.

A gazdáknak évtizedekig visszatérő fejfájást okozott, hogy csak kézi hőmérővel tudták megnézni a síktárolókba helyezett terménykupac belsejében lévő hőmérsékletet, amely alapvetően reprezentálja a raktározott gabonában gyakran előforduló problémákat, például; tömörödés, gombás fertőzések, vagy kártevők megjelenése

Ezt a problémát oldotta meg évekkel ezelőtt több cég a világon, köztük kiemelkedően egy magyar vállalat is. A termékük automatizált 0-24 monitoringot kínál a síktárolókban lévő gabona felügyeletére, vezeték nélküli szondákkal. A technológia lényege, hogy a rendszer szondákkal több ponton időközönként hőmérséklet méréseket végez, a szondák egy adatgyűjtőnek továbbítják az eredményeket, ez az eszköz pedig már internetkapcsolaton keresztül továbbítja az adatokat egy kiszolgálóállomásra. A kiszolgálón történik az adatok feldolgozása és elérés nyújtása a felhasználó számára, illetve a kiszolgáló képes SMS riasztások küldésére is, ha a hőmérséklet valahol a megadott határérték fölé megy.

Ezzel a rendszerrel így már hatékonyabban megelőzhető ill. enyhíthető egy esetleges rosszul szárított termény, felázás vagy beázás okozta kár.

A magyar fejlesztőkből álló GrainMonitor megoldása alapvetően hasonló, már ami az eszközt illeti, de szolgáltatásaiban és a háttérrendszerben mégis merőben új megközelítést és további szempontokat vesz figyelembe. A fejlesztés a már más területekről ismert Ipar 4.0, avagy „IoT világ” szemléletű: a gyakorlatban ez itt azt jelenti, hogy a termék valóban legyen gondozásmentes és kiemelkedően energiatakarékos, minden eszköz önálló „dolog” legyen (utalás -IoT- Internet of Things – „Dolgok Internete”) és a mért adathalmaz pedig olyan tudást hordozzanak amelyeket korábban nem. A GrainMonitor fókusza, hogy a termék ne csupán egy eszköz legyen a felügyelethez, hanem egyfajta tároló, tárházasszisztens is.

Speciális szondák speciális mérési információkkal

Mózsa Ferenc, a vállalat alapító tagja elmondta, a felhasználók mobiltelefonján az alkalmazás folyamatos kapcsolatot létesít a szondával, és üzenetekben küld tájékoztatást valamint vár vissza információkat arra vonatkozólag, hogy az érzékelt probléma tényleg valós-e és történt-e beavatkozás.

– Mivel az applikáció mindig kéznél van, az ügyfél bármikor eléri az információkat és ott néhány kattintással grafikonos megjelenítéssel követheti az eseményeket. A behelyezett szenzorok kvázi virtuális térképen is nyomon követhetők, amelyen egy kétdimenziós hőtérkép is látható. Fejlesztés alatt áll továbbá ennek a háromdimenzióssá tétele is – fogalmazott az informatikus mérnök.

Szintén a GraintMonitor saját fejlesztései azok a specializált szondák, amelyek kiemelt területekre szolgáltatnak speciális mérési információkat. Ilyen többek között a szenzorok helymeghatározó képessége és különböző gázok mérésének a lehetősége is. Utóbbinak leginkább a gabonában fellépő kártevők irtásában játszanak nagy szerepet, hiszen a kártevők ellen termény gázosítással védekeznek.

Más gabonaszondákkal összehasonlítva előny továbbá, hogy nem annyira helyhez kötött, hiszen a fejlesztés olyan titkosított ipari vezeték nélküli kommunikációt használ, amelynek az ország számos pontján van már lefedettsége, de ahol nincs, egy bázisállomás telepítésével akár 10-15 kilométer lefedettséget lehet megteremteni.

Képes lesz megmondani, milyen beavatkozásra van szükség

A cég legnagyobb innovációiója, hogy a gabonaszondák nem igényelnek semmilyen akkumulátortöltést vagy cserét. Napi 6-8 mérés mellett is akár 5 éves akkumulátoridővel bírnak, az ügyfelek pedig a kiterjesztett garanciával úgymond „örök akkumulátor-gondtalanságot” kapnak: ha felmondja a szolgálatot, a GrainMonitor csapata díjmentesen cseréli.

Mózsa Ferenc a közeli céljaikat illetően arról beszélt, hogy a hangsúlyt leginkább a szoftveres háttér fejlesztésére kívánják helyezni, és gabonaszondájuk terveik szerint hamarosan öntanulóvá válik.

– Szeretnénk elérni, hogy a GrainMonitor öntanuló módon a jövőben a nyersadatok és riasztások mellett információkat is közöljenek, problémákat jósoljanak meg a mérési eredmények alapján és támogassák a döntésben az ügyfélt. Magyarul a technológia képes lehet megmondani, milyen beavatkozásra van szükség adott helyzetekben. Egy megfelelő időben elvégzett beavatkozás akár sok milliós megtakarítást is jelenthet – magyarázta.

Kiemelt szerepet helyeznek továbbá a GrainMonitor egyéb rendszerekhez való illesztésére is, amellyel gyakorlatilag a szondák képesek lesznek közvetlen adatot szolgáltatni nemcsak a saját applikáció számára, hanem további megoldások felé: például meglévő vállalatirányítási és egyéb irányítási rendszerek, vagy éppen tárolókban elhelyezett aktuátorok, szellőztetőberendezések, amelyek lényegében a beavatkozást is jelenthetik adott hőmérséklet probléma esetén.


Itt írtunk korábban a gabonaszondáról.

Fotó: GrainMonitor
 

Kövessen minket a Facebookon is!