Helyi hírek 2020. december 19. 14:00

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a kormányfő

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a kormányfő
A vírus nem csak az emberek egészségét, de a gazdaságot és a munkahelyeket is megtámadta, ezért járvány idején az emberi élet mellett a családokat és a vállalkozásokat is védenünk kell – kezdte bejelentését Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány négy pontban rendelkezett a gazdasági akcióterv kiegészítésében:

– A családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát július elsejéig meghosszabbítják. A hosszabítás automatikus, csak annak kell felkeresnie a bankját, aki fizetni akarja a részleteket a moratórium ellenére.

– A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, szállodák mellett a támogatási formát kiterjesztik a magántulajdonban lévő "buszos vállalkozásokra" is.

– A kis- és középvállalkozások és az egyéni vállalkozások ipariűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok helyzetét egyenként tekintik át. 

– A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig, kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású, lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forintig vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét – 
írta cikkében az ATV.

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd
 

Kövessen minket a Facebookon is!