Sport 2020. december 22. 14:00

Évet értékeltek a Koppány íjászok

Képgaléria
 Évet értékeltek a Koppány íjászok
Ebben az évben is értékelte munkásságát a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sport Egyesület. Rendhagyó évet, rendhagyó versenyszezont zártak a Koppányok, és bizakodva néznek a 2021-es év felé.

2020-ban 11 éves lett az egyesületünk, egy új évtizedet nyitottunk a 2020-as évvel, amely esztendő az újjászületés jegyében indult, fémjelezve ezt egy új, a Tűzmadár Versenysorozat megálmodásával és elindításával. 2019 év végén és 2020 januárban még senki sem gondolta, hogy csonka évet kell zárnunk. Hatalmas lendülettel és tenni akarással fogtunk a munkához.

Február 1-jén, Kunszentmiklóson kezdtük a versenyszezont, következő héten a terem országos bajnoksággal folytattuk, ahol egy III osztályú, és három II. osztályú minősítést szereztünk. Nagy büszkeségünk, hogy Kovács Máté a 3D-ben Országos Bajnok lett.

Február 23-án került sor a Tűzmadár Versenysorozat első fordulójára a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban, óriási érdeklődéssel, nagy sikert aratva indult a rangadó, 168 résztvevővel az ország minden tájáról. Ekkor már baljós híreket lehetett hallani a közelgő pandémiáról, de továbbra is lendületesen készültünk a következő fordulóra, amit aztán az április 6-án kihirdetett veszélyhelyzet miatt lemondani kényszerültünk. Az április 26-i Tűzmadár 2. elmaradt. Pótlására szeptember 27-én került sor a kiskunfélegyházi Zoboki-tanyán, szintén nagy sikerrel, 160 nevezővel. A záró és egyben 3. fordulót szintén lemondani kényszerültünk a koronavírus miatt, 2021-ben tervezzük pótolni a Tűzmadár 3. fordulót és a bajnoki döntőt.

A Koppányok Tűzmadarának a koronavírus sem szegi szárnyát! Alkalmazkodva a mostoha helyzethez, április 25-26-án az egyesületünk tagjainak Koppány Karantén Kihívást szerveztünk, online eredmény rögzítéssel. Pályáztunk a Magyar Íjász Szövetség „Maradj otthon – Maradj formában” elnevezésű pályázatára, amelyen a 6 minősített Koppány íjász nyert 80x80 cm-es vesszőfogót.

Augusztus 21-én, Tatán, a Történelmi országos Bajnokságon 4 Koppány szerepelt, Kovács Máté III. minősítést és bajnoki 2., Zoboki Csenge III. minősítést és bajnoki 3. helyezést ért el, továbbá Bicskeiné Csányi Mária II. minősítést szerzett. 


Két Koppányunk a lovasíjászatban is jeleskedik, Kurucz Orsolya és Kis János szeptembertől a Kassai Lovasíjász Iskola Smuta Törzsének a tagságát érdemelte ki kitartó munkájával.

Terem OB-n Zoboki Csenge első helyezést ért el.

Számokkal is be tudunk számolni az elért eredményeinkről, noha a számokat idén nem nagyon szeretjük, mert a felajánlott adó 1 százalékon kívül, semmilyen bevételi forrásunk sem volt.
A statisztikánkat az előző évhez képest igencsak megnyirbálta a Covid. 2020-ban 23 versenyen vettünk részt, 41 arany-, 30 ezüst- és 22 bronzérmet gyűjtöttünk. A legaktívabb versenyző Koppányok: Bicskeiné Csányi Mária 20, Kovács Máté 15, Szeibert Imre és Zoboki Csenge 13, Kövecses Zsuzsanna 11, Tamáskovics Gyula pedig 10 versenyen vett részt.

Társadalmi eseményeken nem tudtunk részt venni a járványhelyzet miatt, de a hétköznapi csodák mégsem kerültek el bennünket. Novemberben megkereste egyesületünk vezetőjét, Dinnyés Gyulát egy kedves barát, a jakabszállási Hegedűs Andor, aki támogatását ajánlotta fel egy arra érdemes, utánpótlás Koppány versenyző számára, hogy ezzel segítse az otthoni felkészülést. Gyula szeretettel fogadta a nagylelkű felajánlást, és pár perc gondolkodás után nem is volt kérdés, hogy ki lesz a szerencsés gyermek. Hegedűs Andor, egy hatalmas szalma vesszőfogót és ahhoz megfelelő méretű állványt ajándékozott Fekete Katicának. Katica a Közgé tanulója és nagyon tehetséges, szorgalmas íjász, aki a 2021-es Országos Bajnokságon már részt tud venni.

A közös edzéseink sajnálatos módon szünetelnek, az edzőteremben maximum 2 íjász lehet jelen, szigorú higiéniai protokoll szerint lehet gyakorolni.

A 2021-es évvel kapcsolatban tervek vannak, a konkrétumok, pontos dátumok még hiányoznak, hiszen még nem látjuk, hogy mit enged a Covid, mik lesznek a lehetőségeink. Igyekszünk a közösségünket ápolni, ami tevékenységünk főként a virtuális térre korlátozódik. Az edzéseket egyénileg mindenki az otthonában végzi. Tudjuk, hogy nehéz lesz innen felállni, minden versenysportot megvisel a jelenlegi helyzet. Azonban a Koppányok családja erős és egymást segítő, ha valaki elesik, felkaroljuk. Várom a jövő év elejét, hogy azt írhassam, hogy a „Koppányok Tűzmadara Újra Szárnyal”.

Áldott, békés karácsonyt és szeretetben, egészségben gazdag új évet kíván mindenkinek, a Koppányok apraja és nagyja!

Kis Mónika
Koppány íjász

Kövessen minket a Facebookon is!