Helyi hírek 2021. január 1. 08:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ez történt a megyében 2020-ban

Ez történt a megyében 2020-ban
Mozgalmas év után, újult erővel és sok terv megvalósításának reményében indította el a megyei önkormányzat a 2020-as évet. Bár a világjárvány következtében sok esetben nem tudták megtartani programjaikat, mégis mindet megtettek azért, hogy a megyében a fejlesztések, a beruházások ne álljanak le. Programjaik egy részét pedig online valósították meg.

Január

Folytatták a Bács-Kiskunban itthon vagy ösztöndíjprogram megvalósítását, amelyben 429 pályázó jutott ösztöndíjhoz a 6 félév alatt. A projekt sikeres lebonyolítása lehetőséget nyújt arra, hogy 2021-ben tovább folytassák a programot, ami a megyei ösztöndíjrendszer kibővítését jelentheti.

Az egészségturisztika fejlesztése érdekében ellátogattak Erdélybe. A tanulmányúton tapasztalatcsere történt és megállapodás is született.


Ebben a hónapban történt egyeztetés a paksi fejlesztésekről is, ahol a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat arról tárgyalt, hogy a megvalósításnál lehetőleg a térségben dolgozó vállalkozások kapják a legfőbb szerepet.

Február

Ez a hónap jelentős volt a megye számára, hiszen február 1-jén ünnepelte Bács-Kiskun a 70. születésnapját. Fontos esemény volt az egyházi vezetőkkel való egyeztetés megyénk hitéletéről.

Szintén februárban, részt vett a megye az Utazás Kiállításon, ahol négy napon keresztül egységes arculattal 60 négyzetméteren 21 kiállítóval, helyi ízekkel, értékekkel és élményekkel várták a látogatókat a Hungexpon.

Ebben a hónapban nagy tervekkel indították el a Tiszta szívvel programsorozatot. Akkor még úgy tervezték, hogy a megyében 20 településen szerveznek kulturális programokat. A világjárvány azonban mindent átírt, hiszen a sorozat néhány programja valósult csak meg, a többit idén pótolnák.

Március

Magyarországon a koronavírus-járvány első regisztrált esetét március 4-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Ezt követően a márciusban kezdődő első hullám rányomta a bélyegét az élet minden területére. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat munkatársai távmunkában kezdtek el dolgozni, ami azonban nem hátráltatta a pályázatok benyújtását és a fejlesztések megvalósítását. Természetesen sok rendezvény elmaradt, amit később pótolnak. A médiafelületeiken jó gyakorlatok bemutatásával próbálták segíteni a megye lakosságát a járvány ideje alatt, ösztönözve őket a kertészkedésre.

Megyei összefogással, a krízisre való tekintettel 35 sátrat és 165 összecsukható tábori ágyat ajánlottak fel a Kormányhivatal számára. A felajánlást Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, a Duna-Körös-Maros-Tisza Regionális Együttműködés soros elnökeként tette.

Ebben a hónapban indult el a megyei bölcsődeprogram, amelynek következtében csaknem 670 millió forint érkezett a megyébe a bölcsődék fejlesztésére.

Április

Ekkor kezdte a megyei önkormányzat az online hírlevél kiküldését a településvezetőknek, lakosságnak a koronavírus időszak alatti fontos tudnivalókról. Jó gyakorlatokkal ismertették meg a megye lakosságát, hogy miként lehet jól alkalmazkodni a helyzethez.

Ebben a hónapban újabb identitás pályázatot is elő készítettek. Ehhez megkérdezték a megye lakosságát online kérdőív formájában, hogy miért jó Bács-Kiskunban élni. Több mint 2000 ember válaszolt és segítette ezzel a munkát.

Közben a világjárvány miatt kialakult helyzetben példaértékű összefogások és felajánlások jelezték a lakosság összefogását megyeszerte.

Azonban a koronavírus-járvány mellett áprilisban sajnos a madárinfluenza is végigsöpört a megyén. Több millió víziszárnyas pusztult el a vészben.

Május

A jász-kun önmegváltás 275. évfordulójára emlékeztek.

Egy fontos online tárgyalásra is sor került: a kínai Yunnan tartomány képviselőivel, egészségügyi vezetőivel jött létre videokonferenciát a koronavírus-járványról.

Országos szinten is meghatározó a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség megalakulása, amely a térségi együttműködés megteremtését segíti elő. 29 megyei település került az övezetbe: Akasztó, Bátya, Császártöltés, Drágszél, Dunaegyháza, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dusnok, Fajsz, Foktő, Géderlak, Hajós, Harta, Homokmégy, Kalocsa, Kecel, Kiskőrös, Miske, Nemesnádudvar, Ordas, Öregcsertő, Solt, Soltvadkert, Sükösd, Szakmár, Újsolt, Újtelek, Uszód.

Június

Júniusban rendezték meg megyei pálinkaversenyt. Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2020 nyertese a Schiszler szilvapálinka lett, a pálinkafőzdék megmérettetésének győztese pedig pedig a Schiszler Pálinkafőzde.

A járvány okozta korlátozások enyhítése miatt közgyűlést is tartottak, ahol átadták a megyei értékokleveleket és az idei megyebor díjakat:

Bács-Kiskun Megye Fehérbora 2020: Koch Borászat – Frisch Cserszegi Fűszeres – 2019;

Bács-Kiskun Megye Rozébora 2020: Szentpéteri Koch Borászat – Néró rosé – 2019;

Bács-Kiskun Megye Vörösbora 2020: Eifert Borház – Cabernet Franc – 2018;

Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza cím: Csanádi Bálint.

Egy tartalmas study tour eseményt is megvalósítottak, ahol újságíróknak szerveztek megyei tanulmányutat. Ellátogathattak Fülöpjakabra, Kecskemétre, Jakabszállásra, Bugacra, Kiskunhalasra, Tiszakécskére, Hajósra.

Településvezetői tudás- és kompetenciafejlesztő tréningre is sor került ebben a hónapban „Vonzó helyet teremtünk” címmel.

Július

Befejeződött a megyei identitáspályázat, ezzel lezárult az első Mese és legendagyűjtés, amely után elindult a következő kiadáshoz a gyűjtés. A mesekönyv első részét várhatólag az év elején adják ki.

Meghirdették a megyebúza és közösségi aktivitást, amelyre mintegy 50 településről érkezett búza. Ebből készítettek később lisztet és megsütötték a megye kenyerét.

Tanulmányutakat is szervezett a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a turizmusban érdekelt szakembereknek.

Augusztus

Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács, amely a térségi együttműködés megteremtését segíti elő.

Megtartották Kunszentmiklóson, Kiskőrösön és Drágszélen az identitás-táborokat, amelyek keretében a kirándulásoknak, a kézműves foglalkozásoknak köszönhetően 15-15 gyerek ismerhette meg jobban megyénk értékeit.

A megye kenyeréhez az előző hónapban 50 településről érkezett búza, amelyből elkészült a megye kenyere, amelyet Dunapatajon a Szelidi-tó partján az államalapítás ünnepén kóstolhattak meg a jelenlévők. A Tiszta Szívvel program keretében az István a király rockoperát mutatták be Dunapatajon és Ballószögön.

Bemutatkozott az ország egyetlen működő szélmalma Felsőszentivánon.

Ebben a hónapban a megyei ösztöndíj újabb felhívása jelent meg négy konzorciumban. Az alábbi településekről várták a pályázatokat: Tiszakécske, Lakitelek, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszaug, Bugac, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Jászszentlászló, Kiskunmajsa, Kömpöc, Móricgát, Szank, Apostag, Dunaegyháza, Kunadacs, Kunszentmiklós, Kunpeszér, Szalkszentmárton, Tass, Drágszél, Dunapataj, Dunavecse, Harta, Homokmégy, Miske, Solt.

Szeptember

Elindult a 3D-s képzés, amely keretében 11 járásban lesz lehetőség megtanulni a technológiát. Nemsokára minden járásba kerül egy 3D-s nyomtató. Eddig 6 járásban történt meg a képzés: Kecskeméten, Hajóson, Kunszentmiklóson, Kiskunmajsán, Jánoshalmán, Kiskőrösön.

Elkészült a megyei egészségturisztikai stratégia, amelyet egy megyei turisztikai konferencián mutattak be Tiszakécskén.

Útjára indult az Egészséges Bács-Kiskunért programsorozat, amelyben ebben az évben a 11 járásból 6 településen aktivizálták a lakosságot. Bácsalmáson és Kiskunhalason kerékpározást, Szabadszálláson teljesítménytúrát, Kaskantyún terepfutást, Baján futást Kecskeméten futást és kerékpározást szerveztek. A programsorozatot tavasszal folytatják.

Értéktár-konferenciát rendeztek Kiskőrösön, ahol a szakmai tartalmak mellett átadták a megyei értékokleveleket.

Szeptemberben került volna sor a Megyenapra, de a pandémiás helyzet átírta a terveket. Kalocsán a Paprika fesztivál társrendezője lett volna a megyei önkormányzat. Alternatív megoldásként koncertekkel színesítették a település programjait.

Megtartották az ünnepi közgyűlést,a melynek keretében az érseki szentmise után 32 megyei kitüntető díjat adtak át.

A helyben foglalkoztatás, a megye gazdasági fejlesztése tárgyában konferenciát tartottak a 10 éve felújított Hajósi Barokk Kastélyban.

Megtartották a Szobonya Zoltán emléknapot, online formában, külső helyszínekkel. 17 meghurcolt áldozat kapott elismerést, amelyből 9 posztumusz.

Megnyerték a harmadik identitáspályázatot, amely a program folytatását teszi lehetővé. Tervek között szerepel többek között a weboldal megújítása, egy rajzfilm megalkotása, egy applikáció fejlesztése, valamint fontos feladat a megyei brand és médiahálózat kialakítása is.

Október

Ebben a hónapban a Bács-Kiskun 2030 program keretében a Területfejlesztési koncepcióhoz ötleteket gyűjtöttek a megyei vállalkozóktól, civil szervezetektől, településektől. A vállalkozói és civil egyházi projektgyűjtés során 1154 önkormányzati 220 vállalkozói és 204 civil egyházi projektötlet érkezett be a megye területén található önkormányzatok részéről.

A megye számára örvendetes volt, hogy Nagy István agrárminiszter natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei térségnek, mellyel 16-ra bővült a Magyarországon működő natúrparkok száma. Az öt Bács-Kiskun megyei településre kiterjedő térség (Hajós, Császártöltés, Érsekhalma, Homokmégy, Öregcsertő) március 31-étől használhatja a natúrpark elnevezést. A fő cél a természeti és kulturális örökség megőrzése, hosszú távú fenntartása. Az ezzel kapcsolatos feladatokat natúrparki munkaszervezetként a hajósi székhelyű Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület látja el a jövőben.

Bugacpusztaházán október elején hirdettek közösségi napot, ahová több térségbeli település polgármesterei, munkatársai mentek el, hogy kétkezi munkájukkal közösen tegyék le a születendő ökojátszótér alapjait. A település a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat ötlete nyomán, a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács segítségével megvalósított mintaprojektjével a természetközeli szennyvíztisztítás ügyének egyik leghitelesebb képviselője lett nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is.

Október végén a koronavírus-járvány második hulláma miatt a tervezett rendezvényeket elhalasztották, a munkatársak távmunkában kezdtek el dolgozni.

November

A megye számos útjának felújításáról döntött a kormány. A döntés nyomán megújuló utak révén Bács-Kiskun megye közlekedési infrastruktúrája is korszerűsödik a következő két esztendőben. Bács-Kiskun megye részéről Bócsa, Bugac, Csólyospálos, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Izsák, Jakabszállás, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kömpöc, Kunszállás, Lakitelek, Móricgát, Orgovány, Szank, Tiszaalpár, Tiszaug települések kerültek be a programba, valamint Kecskemét, Törökfái, Solt, Soltvadkert, Kiskőrös, Kecel, Kiskunhalas Dunavecse, Kalocsa, Dunapataj, Harta és a térségbeli települések lakóinak biztonságosabb közlekedését teszi lehetővé a fejlesztés.

Megalakult a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság, hiszen a megyei közgyűlés szeptemberi ülésén úgy döntött, hogy létrehozza bizottságot, valamint kezdeményezi és javasolja, hogy Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóján, 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-éig emlékévet tartsanak az egész országban.

Elindult a Zöld Megyeháza program, amelynek keretében a megyeháza dolgozóit a kerékpározásra ösztönözték. Ezentúl két új kerékpár szolgálja majd a ház dolgozóit.

Több megyei kerékpárút fejlesztése fejeződött be novemberben. Elkészült a „Bács-Kiskun Megyei Kerékpáros stratégia". A dokumentum intézkedéseket fogalmaz meg az ország és a megye azon hosszú és középtávú irányvonalaihoz, terveihez igazodva, amelyek célja a látogatószám, a tartózkodási idő és a turisztikai költés növelésének elérése.

Elkészült az „EuroVelo 13 nemzetközi kerékpáros útvonal Bács-Kiskun megyei szakaszának fejlesztési stratégiája" is, amely az Eurovelo 13 kerékpáros útvonal turisztikai felmérésekre, kutatásokra, kimutatásokra alapozott fejlesztési koncepciója, és irányt kíván mutatni a kerékpáros-barát infrastruktúrafejlesztés és kerékpáros turizmus fejlesztésében érdekelt szereplők számára.

Családbarát munkahely lesz a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal, hiszen egy novemberben elnyert pályázatának köszönhetően lehetőség nyílik a hivatal egyik irodáján belül egy gyermek játszósarok kialakítására, ahol igazi gyerekbarát környezet várja a kollégák csemetéit, valamint papa-mama-baba bringákat is beszereznek, hogy megoldják a gyermekek gyors és biztonságos közlekedését a városon belül. A tervek szerint egy stressz levezető szobát is kialakítanak a hivatalban, ahol sporteszközök állnak majd a dolgozók rendelkezésére. Jövőre pedig egy élményekkel gazdag gyermeknapot is szerveznek a munkatársak apróságainak, amit Bács-Kiskun megye egyik természetvédelmi vagy kiemelt turisztikai értékű területén terveznek megtartani.

A megyei önkormányzat pályázatot nyújtott be kábítószer-probléma kezelését célzó helyi stratégiák megvalósulásának előmozdítására továbbá a megyei szintű koordináció megerősítésére.

A VISEGRAD GRANTS pályázatot is benyújtották „Jó gyakorlat csere a V4 országokban a regionális energetikai és klímatervek innovatív fejlesztésére” címmel.
 

Kövessen minket a Facebookon is!