Helyi hírek 2014. október 2. 14:30 Forrás: baon.hu

Hamarosan lejárnak az előző tanévi diákigazolvány-matricák

Hamarosan lejárnak az előző tanévi diákigazolvány-matricák
Csak érvényes diákigazolvány-matricára jár a kedvezmény - figyelmeztet közleményében a MÁV-START Zrt.

A MÁV-START vonataira 50%-os kedvezménnyel válthatnak menetjegyet a diákok, míg a közoktatásban és a felsőoktatásban résztvevő nappali és esti tagozatos tanulók 90%-os havi-, félhavi-, valamint 30 napos bérletet vásárolhatnak a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük és az oktatási intézményük székhelye, illetve gyakorlati képzésük helyszíne között.


A kedvezmények igénybe vételének azonban alapvető feltétele az érvényes diákigazolvány, vagy az oktatási intézmény által kiállított, ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolás. Az előző tanévben kapott diákigazolvány-matricák viszont már csak október 31-ig használhatók. A MÁV-START arra kéri a diákkedvezménnyel utazókat, időben gondoskodjanak diákigazolványuk érvényességének meghosszabbításáról.

A tanév kezdete óta a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban országszerte újra diákok népesítik be a vonatokat – a vasúttársaság jelentős díjkedvezményt biztosít az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők számára. A tanköteles tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is használható azon tanévet követő október 31-éig, amely tanévben a tanuló a tanköteles kor felső határát betölti, de a közoktatásban a 2013/2014. évi, a felsőoktatásban pedig a 2013/2014. II. félévi matricával érvényesített diákigazolványok érvényessége 2014. október 31-én lejár.

A tanulóknak, hallgatóknak nyújtott kedvezmények igénybevételének alapvető feltétele az érvényes diákigazolvány, vagy az ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolás felmutatása. 2014. november 1-jétől azonban a 2014/15-ös tanévi, illetve a 2014/2015-ös tanév I. félévi matrica hiányában az igazolvány érvénytelen. Az érvénytelen diákigazolvány, vagy a diákigazolványt helyettesítő sorszámozott igazolás nélkül használt kedvezményes tanulóbérlet pedig nem jogosít utazásra. A MÁV-START felhívja a diákkedvezményt igénybe vevő utasai figyelmét, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében időben újítsák meg diákigazolványuk érvényességét. A megállapított menetdíj vagy pótjegy árán felül ugyanis 8.000 Ft-os pótdíjat kell fizetnie annak, aki érvénytelen kedvezményre jogosító igazolvánnyal, igazolással veszi igénybe a kedvezményt, illetve jogosultságát az előírt módon igazolni nem tudja.
 

Kövessen minket a Facebookon is!