Egészségügy 2021. január 15. 12:00

Kecskeméti szülészet: lehetnek fogadott orvosok

Kecskeméti szülészet: lehetnek fogadott orvosok
A kecskeméti megyei kórház közölte, az intézmény szülészeti-nőgyógyászati osztályán is biztosítják az egészségügyi törvényben szereplő szabad orvosválasztási jogot.

Év elején jelentette be a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kollektívája, hogy miután a hálapénz kivezetését minden munkatársuk különösen fontosnak tartja, több változást indítanak el, elsőként azt, hogy a „fogadott” orvos és szülésznő rendszerét megszüntetik egészen addig, „amíg azt tiszta viszonyok között nem lehet folytatni”. Közölték, amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, ismét lehetőséget teremtenek a választott orvossal történő szülésre – írta cikkében a megyei hírportál

Már másnap, január 6-án elindult egy online petíció, „aggódó kismamák” aláírással, amelyhez 13-án, szerda délutánig mintegy 14 ezren csatlakoztak (Kecskemétről 280-an). Ebben a kezdeményezők leírják, a várandós nőknek szükségük van olyan szakemberekre, akik nemcsak a tudásukkal segítenek, hanem akiket bizalmukba is fogadnak a legintimebb gondjaik, kérdéseik tekintetében. Indoklásuk szerint a kismamák több okból is választanak egy orvost/szülésznőt a szülés levezetéshez, például egy komplikációval tűzdelt terhesség, korábbi rossz élmény vagy fennálló betegség miatt. 

Ezért azt kérik, hogy továbbra is élhessenek a szabad orvosválasztás lehetőségével, amit az egészségügyi törvény is biztosít (kivéve ha azt a beteg egészségi állapota által indokolt ellátás szakmai tartalma, az ellátás sürgőssége vagy az ellátás igénybevételének alapjául szolgáló jogviszony nem zárja ki). 

Az ügyben aztán az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, a hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetőség a szabad orvosválasztás jogát korlátozni. A Debreceni Egyetem pedig kijelentette, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika bejelentése nem a Klinikai Központ hivatalos álláspontja, az egyetem és a Klinikai Központ vezetésének tudta nélkül, előzetes egyeztetés nélkül jelent meg, annak tartalmával nem tudnak azonosulni. 

A Bács-Kiskun Megyei Kórház kedden látta indokoltnak egyértelművé tenni, hogy nem adtak ki utasítást a szabad orvosválasztási jog gyakorlása kapcsán. A kórház leszögezi, változatlanul biztosítják ezt a jogot az egészségügyi törvény és a kórház házirendjében szabályozott módon, a Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályon is. 

– Kórházunk házirendje szabályozza, hogy az orvosválasztási jog ügyeleti szolgálat, illetve sürgős szükség esetén csak korlátozással gyakorolható. A Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály ügyeleti időben az egészségügyi ellátást az ügyeleti szolgálatra beosztott orvosok és a műszak szerinti feladatot ellátó szülésznőkkel együtt biztosítja – írta 
Facebook-oldalán a kecskeméti kórház, kiemelve: korlátozó intézkedést a jövőben sem kívánnak tenni a szabad orvosválasztási jog tekintetében, a hálapénz kivezetésére hivatkozva. 
 
Borítókép: illusztráció 
 

Kövessen minket a Facebookon is!