Helyi hírek 2021. február 6. 12:00

Egy trükk, ami jól jön a karantén alatt

Egy trükk, ami jól jön a karantén alatt
A koronavírus okozta kényszerű otthonmaradás és bezártság miatt valószínűleg a család tagjai is gyakrabban hajba kapnak. Ehhez idén sajnos a karácsony sem tett hozzá sok mindent, hó híján nehéz volt olyan kirándulóhelyet találni, ahol az ember valóban kikapcsolódhatott volna a gyerekekkel, és sokaknak a rokonlátogatásokról is le kellett mondani, ami újabb bezártságban telt napokat eredményezett.

Nem meglepő, hogy ilyenkor gyakrabban borítják ki az embert a családtagjai és a gyerekei, és sokszor úgy érezheti, nem bírja tovább a négy fal között – írta cikkében a Femina.

Egy trükk, ami segíthet abban, hogyan kezeld a gyerekekkel való konfliktusokat


Dr. Alissa Jerud klinikai szakpszichológus saját bőrén tapasztalta meg, hogy a bezártság mennyire képes irányítani az elméjét. És bár sokan úgy vélik, szakemberként tökéletes anya, mégis azt vallja, ugyanolyan, mint mindenki más: néha őt is kikészítik a saját gyerekei.

GettyImages-958683854

A legtöbb édesanyához hasonlóan Alissa is sok időt töltött otthon az elmúlt hónapokban a gyerekeivel, férje orvosként a kórházban látta el a betegeket, így a gyereknevelés oroszlánrésze a nőre maradt. Mivel a városban élnek, a gyerekekkel mindennap kimentek sétálni a környező erdőbe. Ám egyik nap másképp alakult a kinti séta. Épp egy csörgedező patak mellett haladtak el, amikor a lánya a vízbe lökte a kisöccsét, aki még nem tudott úszni. Az anya gyorsan kikapta a fiút a vízből, aki karcolásokkal megúszta a baleset, majd döntéshelyzetbe kényszerült: vagy dühösen rákiabál a lányára, amiért ezt tette, vagy nyugodt hangon, szeretettel magyarázza el neki, miért rossz, ahogy cselekedett.

– Amíg kiszedtem a fiamat a vízből, mélyeket lélegeztem, és azt mantráztam magamban, hogy a "szeretetet választom". Ez megnyugtatta az elmémet, és arra sarkallt, hogy még véletlenül se ordítsam le a gyerek fejét. Odaléptem a lányomhoz, megöleltem, és azt mondtam neki, sajnálom, hogy nem tudtam megakadályozni azt, hogy az öccsét a vízbe lökje. A lányom ezek után elmosolyodott, és a nap hátralevő részét együtt töltötték, békésen játszottak egymás mellett. Rég láttam ilyen harmóniát közöttük, mint amit akkor tapasztaltam meg. Valószínűleg a történet kimenetele más lett volna, ha ott, abban a pillanatban indulattal és dühvel kezelem a helyzetet, kioktatom, vagy megszégyenítem – mondta.

GettyImages-1063759978

Az érzelmek szabályozása egyfajta gyakorlást igényel, de szakemberként is vallja, a konfliktuskezelési módszereinket igenis lehet fejleszteni, amihez azonban nagyfokú tudatosság és koncentráció kell.

– A mantrázás segít abban, hogy kitisztuljon az elménk, és átgondoljuk azokat a kommunikációs formákat, amelyeket használni szeretnénk. Mindezek mellett tudomásul kell venni, hogy most mindenki számára, legyen szó gyerekről vagy felnőttről, nagyon nehéz a pandémia miatt. A konfliktuskezelési módszereket akkor is gyakorolhatja az ember, mielőtt belép a gyerkőcök szobájába, ahol épp veszekedés zajlik, vagy nagy kupi fogadná. 

Vicces fotók szülőktől, akik karanténba kerültek a gyerekekkel

A képes összeállításban olyan szülőket mutatunk, akik zseniálisan állnak hozzá a karantén kérdéséhez, és ötletes, vicces vagy éppen meghökkentő fotóikkal mosolyt csalnak sorstársaik arcára.

 

Most már végre nyugodtan dolgozhatok.Amíg én dolgoztam, addig a kisfiam fodrászosat játszott. Ez a frizura picit öregíti.Mire haza értem a bevásárlásból, valaki ezt írta a garázs elé: Ments meg a gyerekeimtől.Nálunk a kutya tanítja a gyereket. Azt már megtanulták, hogy a cicák rosszak, a kutyusok pedig jók.A karantén 12. napja. Ma a gyerekeim azt akarták, hogy vegyem fel a menyasszonyi ruhámat, és úgy ebédeljek. Nem tudtam olyan okot, ami miatt nemet mondhattam volna nekik.A könnyeimet használtam a zöld festék feltörlésére. A kicsi még meg is kóstolta.Ilyen a kilátás a dolgozószobából.Karantén, 10. nap. Azt hiszem, a gyerek valamire készül...Az idő haladtával egyre jobban mennek agyamra a gyerekeim, de egyre jobban kezdem megszeretni az alkoholt.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus