Helyi hírek 2014. október 2. 13:25

Mikulásig megszületik Béla, a kecske

Képgaléria
Mikulásig megszületik Béla, a kecske
Ritkán kell csak rászólni a négy bábosra: Kicsit csendesebben!

Négyen vannak, a létszám „fele óvónő, a másik fele tanítónő”, a művelődési ház 118-as szobájában kaptak helyet.

– 25 évvel ezelőtt, a főiskola elvégzése után láttam meg a hirdetést. Erzsike, a főbűnös bábozni szeretőket toborzott – mesélte Csankovszki Márta, a Profi-L bábcsoport tagja –, azóta minden héten találkozunk. Főleg természetes anyagokból készítjük a bábokat, mindent kipróbálunk.

Hogyan születnek a mesék? Hogyan áll össze egy előadás?

– A magyar népmesék remek alapanyagok, kicsit átírjuk, mert eredetileg kevés párbeszédet tartalmaznak. Kitaláljuk és megcsináljuk a bábokat, utána heti 2 órában próbálunk. Néha ránk szólnak, hogy kicsit csendesebben. Ha ősszel kiválasztjuk a mesét, abból Mikulásra születik meg az előadás, de még az élő műsorban is sokat improvizálunk, ahogy a hangulat hozza.

Hány fellépése van a kis csapatnak egy évben?

– Régebben más volt a helyzet, de változtak a műszakbeosztások, és délelőttönként kevesebbet érünk rá. Amikor hívnak bennünket, igyekszünk megoldani, és az őszi-, téliszünetbe sok előadás belefér. Már a decemberi bábelőadásokra próbálunk, reméljük, hogy tetszeni fog a közönségünknek, a gyerekeknek. A címe: „Béla, a kecske.”

Úgy tudom, tervezitek bővíteni a létszámot. Milyen feltételeknek kell megfelelniük a jelentkezőknek? Egérhang, vödörhang, magasság a paraván miatt. életkor…?

– Várjuk a bábozást szeretőket, de figyelmeztetünk mindenkit, hogy ha elkezdi, ezt nem tudja abbahagyni, lásd a mi példánkat. Semmiféle kikötésünk sincs, kell egy kis elszántság és humor, a többi jön magától. Akit érdekel, itt, a 118-asban megtalál bennünket.

A bábcsoport tagjai: Hajnal Imréné Erzsike, Csankovszki Márta, Lapsánszkiné Edit, Kátai-Urbánné Betti.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!