Helyi hírek 2021. január 17. 13:00

270 éve halt meg Kiskunfélegyháza templomépítő plébánosa

270 éve halt meg Kiskunfélegyháza templomépítő plébánosa
Kétszázhetven éve, 1751. január 9-én hunyt el Krizsanótzy János, Félegyháza első plébánosa. Életéről kevés adat maradt az utókorra.

A harmincöt esztendőt megélt fiatalember mégis örökre bevéste nevét a város történetébe. Hét év alatt a semmiből hozta létre a félegyházi egyházközséget – olvasható abban a könyvben, amit a Sarlós Boldogasszony Plébániatemplom felszentelésének 250. évfordulója emlékére adtak ki – írta a baon.hu.

A kötetből kiderül, hogy a város első plébánosa 1716-ban, egy Nógrád megyei kis faluban, Nőtincsen született. Nevével először 1740-ben találkozhattunk, mint nógrádverőcei, majd dorozsmai káplán. Egy évvel később, 1741. május 16-tól, a dorozsmai plébános kérésére Üllés község lelkipásztori teendőire őt jelölte ki gróf Althann Mihály Károly váci püspök. Újabb próbatétel elé került 1743-ban, hiszen a Félegyháza és Majsa puszta benépesítésére felszólító földesúri rendelet az üllési lakosok elköltöztetését vonta maga után.



Krizsanótzy János plébánost ekkor az újonnan alapított Félegyháza község lelki életének gondozásával bízta meg a váci püspök, és 1743. július elsejei hatállyal Félegyházára helyezte. A Sarlós Boldogasszony-templom Historia Domusa arról számol be, hogy Krizsanótzy János elbontatta az üllési fatemplomot, amit ökrös szekéren szállítottak Félegyházára, és a település közepén állítottak fel. Helyét ma Nepomuki Szent János szobra őrzi. Félegyháza puszta benépesítői első feladatuknak tartották, hogy egy nagyobb és fenségesebb templomot építsenek, melynek alapjait 1749-ben rakták le. Az adományoknak köszönhetően az építkezés 1744-ben el is kezdődhetett.
 
Fotó: Szász András weboldala
 

Kövessen minket a Facebookon is!