Helyi hírek 2021. január 22. 08:00

Körkérdés: Mi a véleménye az online oktatásról?

Körkérdés: Mi a véleménye az online oktatásról?
A kormány döntése értelmében immár két hónapja, múlt év november 11-étől digitális oktatás van a félegyházi középiskolákban is, és ez legalább február 1-jéig így is marad. Körkérdésünkben az érintetteket: egy pedagógust és középiskolásokat kérdeztünk a napi gyakorlatról.

Tóthné Mezei Mária (40)
– Szülőként mázlistának érzem magam, ugyanis mind a három gyermekünk még csak általános iskoláskorú. Viszont középiskolás osztályfőnökként attól tartok, hogy a tanulók nem lesznek egy elvárt szintű érettségihez szükséges tudás birtokában. A legnagyobb probléma szerintem, hogy elvesztették a motivációjukat. Ennek ellenére van olyan diákom is, akinek kifejezetten előnyére vált az otthoni tanulás, mert jobban, nyugodtabb körülmények között tudja elsajátítani a leadott tananyagot. Ha visszatérünk majd a hagyományos oktatásra, én feleltetéssel mindenkinél leellenőrzöm, hogy mennyire sikerült elsajátítani az ismeretanyagot. Sajnálom a fiatalokat, mert a szociális kapcsolataik korlátozottabbak lettek, és nekünk is hiányoznak a személyes beszélgetések.



Szívós Flóra (17)
– Kecskeméten tanulok, és a napi átjárás nagyon időigényes, megterhelő. A digitális oktatás engem sok fáradtságtól megkímél. Tovább tudok aludni és nem kell sötétben, hidegben utaznom. Egyes tantárgyakból hiányzik a pedagógussal való személyes találkozás, mert könnyebben megértenénk az anyagot. Emellett lassabban haladunk a tanulással, nem tudunk napi szinten találkozni a barátainkkal, nincsenek edzések és elmaradnak a különórák is. Ha visszamentünk volna január 11-én, csak a tanítás állt volna vissza a rendes kerékvágásba, továbbra sem tudtunk volna tömegsportolni, viszont fulladoztunk volna a maszkokban. Szóval, összességében jobb, hogy most itthon maradtunk, de remélem, nemsokára visszaáll a megszokott rendszer.



Szívós Péter (15) 
– Nagyon szívesen mentem volna már vissza az iskolába, de az itthoni tanulásban is megtalálom az örömömet. Az iskolában ott vannak a barátok és jókat lehet beszélgetni, nevetni velük. Felelni is más élőben, mint így, online módon. A jelenlegi helyzetben viszont az a jó, hogy nem kell olyan korán kelni és jobban ki tudom magam pihenni. Kevesebb tanóra van megtartva, ezért több idő jut a nyugodt tanulásra.



Kiss Dániel, (19)
– A koronavírus okozta helyzet nekünk, diákoknak és tanárainknak is kihívásokkal teli időszak. Számomra kicsit nehézkes így az oktatás, egyes tantárgyak megértése, mint a matematika, különösen bonyolult. Végzősként érettségire is készülni kell, jóval több teendőnk van. Sok minden múlik az eredményeinken. Szeretném, hogy visszaálljunk a hagyományos oktatási formára, hiszen közösségben lehetnénk, a tanároktól személyesen is tudnánk kérdezni, és ha kell, meg tudnánk beszélni a problémákat. Remélem, mihamarabb vége lesz ennek az időszaknak! Addig is kitartást kívánok minden diáktársamnak!

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!