Helyi hírek 2021. január 24. 12:00

Párbaj a félegyházi Restiben! (anekdóta a régi Félegyházáról)

Párbaj a félegyházi Restiben! (anekdóta a régi Félegyházáról)
Dr. Tarjányi József az Alsótemetőben az elmúlt tavasszal kitisztította Gubodi Ottó Félegyháza egykori főorvosának a sírját. Aztán érdeklődött utána és kapott egy könyvrészletet, amit most közzéteszünk.



Ulrich Antal, Kiskunfélegyháza egykori főjegyzője, a félegyházi vasúti étteremben ült egyszer, s csöndesen iddogált. Tudni kell pedig, hogy Ulrich Antal az iddogálásban rekordot tartott a Duna-Tisza közén.

Amint iddogált volna, egyszer csak egy szálas ember lépett be s talán amiatt való bosszúságában, hogy lekésett a vonatról, odaszólt a pincérnek:

– Főúr, három sert!

Ulrich felkapta a fejét s kíváncsian nézett a vállalkozó idegenre, aki ott mindjárt, egy ültő helyben felhajtotta mind a három kriglit.

De erre már a Ulrich is odakiáltott a főpincérnek:

– Főúr, négy sert!

Ám ugyanakkor az idegen is kiáltott:

– Főúr, öt sert!

Ulrich nagyot nézett, emberére akadt: Minek szaporítani a szót? A bajnoki torna délután négy órakor kezdődött. Este tízkor még ittak. Reggel szintén ittak, ki ki a maga asztalánál.

Másnap délben végül felállt Ulrich Antal s átment az idegen asztalához:

– Engedje meg uram, hogy tiszteletem jeléül bemutatkozzam…

Az idegen is bemutatkozott. Kiderült, hogy bácskai birtokos. Mivel pedig nemsokára indulnia kellett a vonatának, a mérkőzés folytatására Bácskába hívta meg magukhoz Ulrich Antalt. Ulrich kezet adott rá. S úgy is lett.

Valami két héttel ezután Gubodi Ottó dr. városi főorvos, Tóth Károly rendőrfőkapitány és az öreg Kún gyógyszerész kíséretében el is indult Ulrich a Bácskába. A búcsúzásnál megígérték, hogy a viadal eredményéről táviratban fogják értesíteni a félegyháziakat, s azzal elutaztak.

Félegyházán ezalatt szívszorongva lestek a táviratra, amely meg is jött ötödnapra, Gubodi aláírásával.

Ennyi volt benne:

„Ulrich most kért friss bort, friss bácskaikat”
 

Kövessen minket a Facebookon is!