Kultúra 2021. január 21. 12:00

Újabb alkotással bővült a könyvtár festménygyűjteménye

Újabb alkotással bővült a könyvtár festménygyűjteménye
A magyar kultúra napja alkalmából egy műkinccsel gyarapodott a Petőfi Sándor Városi Könyvtár. Móczár Károly – az egykori legendás rajztanár és festőművész – önarcképét adományozta az intézménynek Rosta Ferenc alpolgármester, amit Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója vett át január 21-én, csütörtökön.

A félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár a múlt évben egy nagyon jelentős képzőművészeti hagyatékot örökölt dr. Dósai László ügyvédtől. A tíz jeles alkotás – amelyek többnyire 20. századi Félegyházához kötődő művészek festményei és grafikái – mellett most egy újabb művel gyarapodott az intézmény, így immár egy komoly képzőművészeti műtárgyakat felvállaló galéria kialakítására nyílik lehetőség.

Móczár Károly azon legendás rajztanárok sorába tartozott, akik az 1950-70-es években lényegében elindították, pályára állították Kiskunfélegyháza művészeti életét. Alakjáról, munkásságáról már csak az idősebb generáció emlékezhet meg, noha nevéhez már életében sok legenda fűződött. Azonban jól tudjuk, bármilyen fájdalmas is, hogy „az első generáció felejt, a második elfelejt, a harmadik nem is emlékezik”.

Sajnos ez valóban így van, ezért is született meg az az elhatározás, hogy városunk jeles művészének alakját a lehető legtovább emlékezetben tartsuk. Az adomány célja, hogy Móczár Károly művészetéről, festészetéről a lehető legtöbb polgárunk szerezzen információt (a teljesség kedvéért megjegyzendő, hogy az alkotónak a Petőfi Sándor Emlékházban is van néhány alkotása).
 
Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!