Egészségügy 2021. január 22. 12:00

Felelős egyéni döntések gyorsíthatják a járványhelyzet javulását

Felelős egyéni döntések gyorsíthatják a járványhelyzet javulását
A Korond utcai Egészségközpontban múlt év márciusában, a COVID-járvány megjelenését követően haladéktalanul kialakították azt az eljárásrendet, amit azóta is érvényben tartva sikerült megőrizni a betegek és az intézmény egészségügyi dolgozóinak biztonságát. Dr. Patkós Róbert félegyházi háziorvossal, az Egészségközpont orvosigazgatójával a tapasztalatokról és kilátásokról beszélgettünk.

– Milyen fő szabályok érvényesek a jelenlegi járványhelyzetben az Egészségközpontban?

– Továbbra is minden orvos-beteg találkozást megelőzően szükséges a telefonos, vagy emailben történő egyeztetés az illető doktorral. Az esetleges személyes találkozás előtt minimálisra kell csökkenteni a COVID fertőzöttség kockázatát, és amit lehet, azt online eszközökkel, telefonos tanácsadással, elektronikus formában történő dokumentumokkal oldunk meg. Állandó gyógyszerek felírásáért, beutalók kiíratásáért például nem feltétlenül szükséges találkozni az orvossal. A receptek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér segítségével a felhőbe kerülnek, így a patikában a beteg adata alapján ki tudják adni a gyógyszert, a megfelelő javaslattal ellátva. Sajnos ugyanez a rendszer a beutalóknál még nem működik, ezért nálunk a háziorvosok a beteg ilyen jellegű dokumentumait zárt borítékban leadják a portaszolgálatnak, ahol a TAJ-szám bemondásával átvehető. Amennyiben az orvos úgy ítéli meg a telefonos konzultáció kapcsán, hogy szükséges a személyes találkozás a beteggel, akkor időpontot ad. A betegektől ebben az esetben azt kérjük, hogy a megadott időpont előtt néhány perccel érkezzenek, mi pedig igyekszünk tartani azt a szabályt, hogy a várakozás ne haladja meg az 5 percet. Általában orvosonként két személy várakozhat a rendelői váróban. Amennyiben hirtelen fennálló akut problémáról van szó, az orvos eldönti, hogy maga megy ki a beteghez, vagy a mentőszolgálat segítségét kéri. Ezekkel a szabályokkal az a célunk, hogy egyrészt a rendelőintézetben a betegek ne fertőződjenek meg, továbbá, hogy megvédjük az egészségügyi dolgozókat a betegségtől, és a rendszert az ő tömeges megbetegedésükből adódó nehézségektől.

– Úgy tűnik, hogy ez eddig sikerült is.

– Egyértelműen jók a tapasztalatok: az eljárási rendnek, a betegek és dolgozók fegyelmezett hozzáállásának köszönhető rajtam kívül nem észleltünk az Egészségközpontban dolgozó háziorvosok körében COVID fertőzést. Itt szeretném megjegyezni, hogy a háziorvosoknak jelen helyzetben rengeteg plusz feladatot ad a megnövekedett adminisztráció. Ránk hárul a fertőzések, szűrések, mintavételezések igénylése, a beteg nyilvántartások nagy részét is mi vezetjük. Ez nagyon sok időt és energiát igényel. A félegyházi kollégák lelkiismeretesen teszik a dolgukat, csak pozitívan tudok róluk nyilatkozni. Ki merem jelenteni, hogy az alapellátás tekintetében jól működnek a városban a dolgok.

– Megítélése szerint milyen nyomot hagynak a rendszeren az elmúlt hónapok változásai a járványhelyzet elmúlása után?

– Egy biztos: a régi, meghaladott gyakorlat már soha nem áll vissza. Született jónéhány reform, amit már nem lehet meg nem történtté tenni, és meggyőződésem szerint meg kell tartani. A jövőben is használni kell az elektronikus felületeket, óriási jelentősége van az időpontra történő betegellátásnak az alapellátásban is. Ez alól természetesen kivételt képeznek a sürgősségi esetek.

–  Mi a helyzet a háziorvosi ügyeleti ellátással?

–  A beteg, vagy hozzátartozója telefonhívása a kecskeméti mentésirányítókhoz fut be, akik szakszerű döntést hoznak arról, hogy mentőt küldenek a helyszínre, vagy a háziorvosi ügyelethez irányítják a beteget. Minden esetben megtörténik a triázs, vagyis telefonon keresztül próbálják minimálisra csökkenteni a beteg COVID-fertőzésének kockázatát. Ügyeleti munkatársaim minden ránk bízott esetben visszahívják a betegeket, és ha ez elégséges ellátják online tanáccsal, ha pedig ez nem elég, kimennek hozzá, vagy behívják a rendelőbe. Azt ezúton is hangsúlyozni szeretném, hogy a központi háziorvosi ügyelet nem a háziorvosi rendelés meghosszabbítása! Kérem, mindenki vegye figyelembe, hogy nem itt van a helye a napközben elfelejtett gyógyszer kiíratásának, a kéthetes panaszok orvoslásának! Az ügyelet feladata az akut életveszély elhárítása.

– Milyen változást remélhetünk a védőoltástól?

–  Minél több oltott személy lesz az országban, annál kevésbé fog tudni terjedni a járvány, de önmagában az oltás megkezdése nem szünteti meg a veszélyt! Továbbra is szükséges a higiéniai feltételek, a biztonsági távolság és a maszkviselés betartása! A szabályok enyhítésének feltétele a nyájimmunitás megszerzése. Kiskunfélegyházán az országos tendenciákhoz képest eddig lényegesen kedvezőbb volt a helyzet a megbetegedések gyakoriságát tekintve. Ebben meggyőződésem szerint nagy szerepe van a félegyházi emberek szabálykövető, fegyelmezett hozzáállásának. Ezért minden elismerésem az övék, viszont ki kell még tartani annak érdekében, hogy hosszútávon nyugodtan tudjunk aludni és visszatérhessen a régi életünk. Minél többen leszünk, akik nem dőlünk be a vírusellenes városi legendáknak és felvesszük a védőoltást, annál előbb elérjük a megszorítások lazítását. Én 18 év felett mindenkinek azt javaslom, hogy fontolja ezt meg! Fontos tudni, hogy az oltás regisztrációhoz kötött, ami interneten (vakcinainfo.gov.hu), vagy levélben lehetséges.

– Tehetünk-e még bármi egyebet a járvány lassításáért?

– Félegyházán mindenünk megvan városi szinten, ami a fertőző emberek minél korábbi kiszűrését és a gócok felismerését szolgálhatja. Ezekkel a lehetőségekkel érdemes minél szélesebb körben élni, mert ily módon akár a gazdasági veszteségek mértéke is nagyban csökkenthető. Az államilag finanszírozott mintavételi lehetőség mellett – az önkormányzat segítségével – sikerült kialakítani az egyéni döntés alapján igényelhető, fizetős mintavételi helyet is. Itt lehetőség van az átvészeltséget igazoló vizsgálatokra, és az akut megbetegedések szűrésére alkalmas gyors tesztelésre, illetve PCR-tesztre is. Számos cég, vállalat igényel átfogó szűrést a dolgozói körében a tünetmentes fertőzöttek kiszűrése érdekében, aminek nagyon komoly gazdasági hatása lehet. Átvészeltségi vizsgálatot érdemes azért is végeztetni, hogy képbe kerüljünk a védőoltás felvételének optimális időpontját illetően. Ugyanis aki átesett a fertőzésen, és van antitest a szervezetében, annak hat hónapig nem kell védőoltást felvennie. Ha a COVID-fertőzésen átesett személynél nem mutatható ki antitest, az átvészeltség után három hónappal érdemes felvennie az oltást, de azelőtt szükségtelen. Az egyes személyek által meghozott sok-sok felelős döntéssel talán a tavasz végére-nyár elejére eljuthatunk a szabályok jelentős enyhítéséig.

Tóth Timea


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!