Helyi hírek 2021. január 29. 12:00

Eredményes program az iskolai lemorzsolódás ellen

Eredményes program az iskolai lemorzsolódás ellen
A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum 549,99 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósította meg „A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum fejlesztése a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséért” című projektet a Széchenyi 2020 program keretében. A tevékenységeket 36 hónapon keresztül 2018. január 15. és 2021. január 15. közötti időben Kiskunhalason, Kiskőrösön és Kiskunfélegyházán, öt iskolában végezték. Célja az iskolai lemorzsolódás és a korai iskolaelhagyás csökkentése, amit komplex tevékenységekkel értek el a projekt megvalósítása során.

A GINOP-6.2.3-17-2017-00004 azonosító számú projekt fő célja az iskolai lemorzsolódás csökkentése volt, amelynek keretében öt iskolában, Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán és Kiskőrösön valósultak meg tevékenységek.

A projekt során különösen nagy hangsúlyt fektettek a 9. osztályos tanulók fejlesztésére, felzárkóztatására, amelyet tanulócsoportos foglalkozások és egyéb programelemek megvalósításával értek el. Az intézményekbe informatikai, kollégiumi bútorokat, szakmai és szabadidős eszközöket vásároltak. 

A pedagógusok a pályázat céljaihoz kapcsolódó továbbképzéseken vettek részt. A fejlesztés eredményeként Kiskőrösön kialakították a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt, ahol szakkörök és egyéb foglalkozások keretében tehetséggondozás, tehetségfejlesztés és pályaorientációs tevékenység indult el.

Kialakították a tanulói életpálya-építést, amelyhez kapcsolódva pályaorientációs rendszert, pályaorientációs foglalkozásokat, s pályaszocializációs programokat valósítottak meg. Beindították a szociális segítő szolgáltatásokat is.

A roma származású tanulókat roma mentori tevékenységgel, a roma lányokat egészségfejlesztő programokkal támogatták. A szabadidős tevékenységeken belül kirándulásokat, szakköröket, játékos szakmai vetélkedőket szerveztek.

A projekt összességében járult hozzá, hogy a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum az öt iskolában, három helyszínen történő fejlesztéssel tartós eredményeket lehessen elérni az iskolai lemorzsolódás elleni küzdelem terén, hozzájárulva ezzel a hazai szakképzés minőségének, hatékonyságának és eredményességének javításához, a szakképzésben tanulók végzettségi szintjének növeléséhez, továbbtanulási esélyeik javításához.

  

Kövessen minket a Facebookon is!