Kultúra 2021. január 22. 17:30

Életünk minden napja érték - videóval

​​​​​​​Online kiállítás nyílt a Móra Ferenc Művelődési Központban január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján. Ebből az alkalomból a tárlatot Rátkai Zsuzsanna, a Holló László Képzőművész Kör tagja ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A Magyar Kultúra Napja ,,csak” egy jeles nap az év 365 napjából, amikor ünnepeljük  kultúránkat, hiszen az év minden napján kapcsolatban vagyunk vele. Először is: mi a kultúra? Óriási terület, a hivatalos értelmezések bőven kifejtik. Ebből csak egy rövid félmondat: Az emberiség történelmi fejlődése során létrehozott anyagi és szellemi alkotások összessége (technika, tudomány, művészet, erkölcs, vallás, jog). Tehát lehetne azt is mondani, hogy a kultúra maga az ember, az emberi lét, a tudásával – tapasztalatával – gondolkodásával – alkotó képességével.



Ezért életünk minden napja érték, ha úgy éljük, hogy azzal napról-napra gazdagítjuk, gyarapítjuk, őrizzük kultúránkat. Ebből egy kiemelt nap minden év január 22-én alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének. Felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Annak emlékére ünnepeljük ezt a napot, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezzel a nappal dátumozta Csekén a Himnusz kéziratát.

Országhatáron belül és szerte a világban sokfelé készülnek kulturális rendezvények, bemutatók, előadások, műsorok, koncertek, kiállítások, díjátadók. Most, itt, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban képzőművészeti kiállítás nyílik, amely egyaránt beszél szellemi és tárgyi kultúránkról, kiskunfélegyházi alkotóktól. Kortárs kiállítás ez, napjaink képzőművészeitől, akik közül sokan a Holló László Képzőművész Kör tagjai, míg többen egyéni alkotók. Rajzok, festmények, kerámiák közvetítik a kiállítók érzéseit, aktuális gondolatait és keresik a kapcsolatot alkotó és látogató, ember és ember között.

A művészet egy szeletével, ezzel a kiállítással is szeretnénk hozzájárulni a Magyar Kultúrához, és egyben ünnepelni ezt a napot.

 

Kövessen minket a Facebookon is!