Gazdaság 2021. január 23. 10:00

A lóistállóban is hasít a NET

Képgaléria
A lóistállóban is hasít a NET
Korszerű gépparkkal gazdagította tanüzemét a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum. A sikeres pályázatoknak köszönhetően számos építmény könnyíti az ott nevelt jószágok gondozását, és az informatikai fejlesztésre is sokat tudtak fordítani.

– A tavalyi év végén az Agrárminisztérium és az iskola fenntartójának – a Déli Agrárszakképzési Centrumnak – köszönhetően több modern gépet sikerült megvásárolni, amelyek a továbbiakban nagymértékben hozzájárulnak a színvonalas szakmai, gyakorlati képzéshez – mondta el Rózsa Pál igazgató.

– Mintegy tízmillió forintból a húsipari tanüzembe vásároltunk egy nagyteljesítményű modern darálót és keverőgépet, ami nemcsak minőségben, hanem a mennyiség fokozásában is jelentős szerepet kap a jövőben. A tangazdaság kapott egy szálas takarmányt betakarító gépsort. A modern fűkasza és a rendkezelő gép egészen a bálázásig megoldja a munkálatok oroszlánrészét. Jelenleg egy kisbálázóval rendelkezünk, így a jövőbeni terveink között szerepel egy körbálázó megvásárlása is.

Az igazgató arról is szólt a tangazdaságban megtartott sajtótájékoztatón, hogy mintegy 20 millió forintból felújítják az iskola és a kollégium kazántelepét is. Teljesen új kazánt vásároltak, azonban ennek beszerelése csak nyáron valósulhat meg, mivel jelenleg folyamatosan mennie kell a fűtésnek. Az intézménybe a napokban fog megérkezni az a 20-22 személyes Mercedes mikrobusz, ami a diákok szállításában nyújt majd óriási segítséget. Eddig ugyanis bérbusszal oldották meg a fiatalok eljutását a szakmai képzések helyszínére.

Az iskola tangazdaságában kiemelt szempont lesz az őshonos fajták tenyésztése. 
A Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium már korábban belépett a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületébe, idén pedig fontolgatja, hogy tagja lesz a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének is. Már folynak a tárgyalások a közös, gyümölcsöző együttműködésről, amelynek első lépéseként az egyesület számára bérvágást vállalna az iskola. Cserébe az egyesület a tenyésztéshez szükséges tenyészbikákat adná.

Mindezek mellett megteremtették az internetes elérhetőséget az intézmény valamennyi osztályában és gyakorlóhelyén – tette hozzá az igazgató.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!