Helyi hírek 2021. január 26. 16:00

A zene szerelmesei

A zene szerelmesei
A szegedi, de félegyházi gyökerekkel rendelkező Patkós Maja és Mariann évekkel ezelőtt beleszeretett a hárfa csodálatos hangjába. Az orvoscsaládban született két kis tinédzserrel a hangszer iránti elköteleződésükről, pontos időbeosztást igénylő életükről és terveikről beszélgettünk, míg zenetanáruk, az orosz származású Natalia Gorbunova a hangszer történetéről mesélt. Tőle tudjuk, hogy a hárfát már az ókori Egyiptomban is használták, az európai országok közül pedig Írországban, Franciaországban és Wales-ben van komoly hagyománya. A 19. században élte fénykorát ez a különleges hangszer, ekkoriban született számos zenemű is, amit máig életre keltenek húrjain. S bár napjainkra népszerűsége szerényebb, Magyarországon még mindig kedvelt hangszer.

A tizennégy éves Maja és tizenöt éves nővére néhány éve egy rokonlátogatás alkalmával ismerkedett meg a hárfával és tanárnőjükkel. Első látásra megtetszett nekik ez a csodált hangszer, aminek 47 húrja és 7 pedálja van. Hat és féléves koruk óta játszanak hárfán. Számos országos, nemzetközi versenyen vettek részt, amelyekről kimagasló eredményekkel és díjakkal távoztak. 2016-ban Maja és Mariann részt vett a Magyar Televízió komolyzenei tehetségkutató műsorában, a Virtuózokban. Maja középdöntőig, Mariann pedig a döntőig jutott. 2020-ban Maja újból elindult a Virtuózok V4+ műsorában. Az első négy versenyző között képviselte Magyarországot a nemzetközi elődöntőben.



Elmondták, hogy a versenyeken elért eredményeik miatt sohasem irigykednek a másikra, inkább biztatják, és jó tanácsokkal látják el testvérüket. Egymás ellen viszont nem szívesen indulnak. Mariann – méltatva húga tehetségét – azt is elárulta, hogy az orosz Alexander Boldachev hárfaművész még saját darabot is írt Majának, amit ő játszhatott el elsőként.



A lányok tiszteletreméltó szorgalma nemcsak a zenében mutatkozik meg, hanem a sport és a tanulás terén is. Évek óta aktívan sportolnak a szolfézs- és hárfaórák, valamint a napi gyakorlás mellett. Mindketten orvosnak készülnek, de a hárfa addig marad az életük része, amíg örömüket lelik benne.

V. B.
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!