Egészségügy 2021. január 26. 12:00 Forrás: egeszseg.hu

Egészséges Bács-Kiskunért – Szűréssel az egészség megőrzéséért

Egészséges Bács-Kiskunért – Szűréssel az egészség megőrzéséért
Ha az egészségről gondolkodunk, megkerülhetetlen a prevenció, azaz a megelőzés fogalma. A betegségek nagy része elkerülhető, de szinte mindegyik gyógyítható is lenne, ha időben felismernénk az arra utaló jeleket. Ennek eszközei a szűrővizsgálatok, amelyek mindenki számára hozzáférhetőek, csak egy kis odafigyelés, tudatosság, döntés kérdése, hogy élünk-e a lehetőséggel. A szervezett és ajánlott szűréseken való részvétel ingyenes és életet menthet. A szervezett szűrések alkalmával az érintettek személyes meghívót kapnak a térítésmentes vizsgálatra.

A szűrési rendszert Magyarországon az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányítja az országos és megyei szűrési koordinátorok segítségével. Az országos szűrési nyilvántartás tartalmazza a szűrővizsgálatra meghívandók listáját, rögzíti a megjelenteket és a távolmaradókat. Ha a szűrővizsgálat során betegségre utaló jelet találnak, visszahívják, a megfelelő helyre irányítják és nyomon követik az érintettet.

Az alábbiakban felsoroljuk, hogy milyen szervezett szűrővizsgálatok vannak Magyarországon. Ha az érintett korosztályba tartozik és a megfelelő időben nem kapott meghívót, mindenképpen keresse háziorvosát!

Emlőszűrés

Minden tizenegyedik nőnél alakul ki rosszindulatú emlődaganat. Magyarországon évente több mint 2000 nő hal bele a betegségbe, miközben az időben felfedezett esetek 80 százaléka gyógyítható! A mammográfiás vizsgálat az emlők röntgenvizsgálata, a ma rendelkezésünkre álló leghatásosabb szűrővizsgálati módszer. Magyarországon minden 45-65 éves nő kétévente névre szóló meghívólevelet kap az emlőszűrésen való részvételre. Ha az érintett korosztályba tartozik és az elmúlt két évben nem kapott meghívót, mindenképpen keresse háziorvosát vagy nőgyógyászát! Havonta végezzen tapintásos önvizsgálatot!

Méhnyakrákszűrés

Rendszeres szűrővizsgálattal a méhnyakrák okozta halálozás akár 80 százalékkal csökkenthető. Bár a megbetegedések száma – elsősorban a szűréseknek köszönhetően – évről évre csökken, Magyarországon még 2012-ben is 1070 új megbetegedést regisztráltak és 426 nő halálát okozta méhnyakrák.

A szűrővizsgálatra háromévente minden 25-65 éves nő névre szóló meghívólevelet kap. A meghívásra az utolsó levett és kiértékelt nőgyógyászati szövettan eredményét követő harmadik évben kerül sor.

Ha az érintett korosztályba tartozik és már három éve nem vett részt méhnyakszűrésen, mindenképpen keresse háziorvosát vagy nőgyógyászát!

Tudjon meg többet a méhnyakrák megelőzésének módjairól és a HPV-oltásról!

Vastagbélszűrés

Magyarországon a vastagbélszűrés 2004 óta modellprogramként működik. A vizsgálat egyelőre nem terjed ki a teljes népességre, de tervezik az országos bevezetését. A Nemzeti Rákregiszter 2012-ben 10 396 új esetet rögzített és 5084 haláleset fordult elő a betegség következtében. A vastagbélrákos esetek 90 százaléka 50 év felett jelentkezik, a betegség előfordulása a 65-75 éves korcsoportban a legnagyobb. Rendszeres szűrővizsgálattal a vastagbélrák miatti halálesetek nagy része megelőzhető lenne.

A modellprogram területén (Heves, Nógrád, Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyében) 50-70 év közötti férfiak és nők kétévente kapnak meghívót vastagbélszűrésre, amely a székletbeli rejtett vér laboratóriumi vizsgálatával történik.

Ha nem kapott meghívót, konzultáljon a vizsgálat lehetőségéről háziorvosával, aki szükség esetén a területi gasztroenterológiai osztályra irányítja önt.

Kötelező szűrővizsgálat

Magyarországon a tüdőszűrés az egyetlen törvény által előírt, kötelező szűrővizsgálat, amelyen a következő csoportokba tartozóknak évente részt kell venni:

– hajléktalanok
– hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói
– utcai szociális munkát végzők
– a népkonyha formájában nyújtott étkeztetésben dolgozók
– a közérdekű, önkéntes tevékenységről szóló törvény alapján tevékenykedők, ha hetente legalább 16 órát hajléktalanokkal foglalkoznak
– a büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül foglalkozó dolgozói
– a befogadó állomások és a közösségi szállások dolgozói
– a rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói
– az egészségügyi intézmények patológiai és sürgősségi osztályainak egészségügyi dolgozói,
– az egészségügyi szolgáltatók mikrobiológiai laboratóriumainak egészségügyi dolgozói,
– az egészségügyi intézmények tüdőgyógyászati járó-és fekvőbeteg-szakellátást végző szervezeti egységeinek egészségügyi dolgozói.

A vizsgálat mellkasröntgen készítéséből áll. Az érintettek írásos értesítést kapnak a vizsgálat helyéről és idejéről. Ha az érintett ismételt értesítés ellenére sem jelenik meg a vizsgálaton, a tüdőgondozó vezetője értesíti a járási népegészségügyi intézetet.

A kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatokról szóló rendeletben további információkhoz juthat!

 

Kövessen minket a Facebookon is!