Helyi hírek 2021. január 27. 16:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Főügyészség

Rontás levételének ígéretével idősek ingatlanait, ékszereit, pénzét csalta ki

Rontás levételének ígéretével idősek ingatlanait, ékszereit, pénzét csalta ki
A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, hamis vád, okirattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy nővel szemben, aki rontáslevételt, áldást és szerencsét ígérve kicsalta idős, hiszékeny áldozatai ingatlanát, pénzét és ékszereit.

A vádirat szerint a kiskunfélegyházi nő – az ügy vádlottja – 2019 őszén ismerkedett meg az akkor éppen munkanélküli sértettel, aki takarítónőként hetente kétszer a vádlott lakásán dolgozott. Találkozásaik során a vádlott elkezdte sulykolni, hogy azért mennek rosszul az asszony dolgai, mert rontás van rajta. Egyúttal felajánlotta, hogy „megtisztítja” az ékszereit a rontástól, ezért a sértett odaadta a csalónak az összesen mintegy félmillió forint értékű arany nyakláncait, gyűrűit, karkötőit, továbbá 400 ezer forint készpénzt. Miután az ígért pozitív változások nem következtek be a sértett életében, megpróbálta a kicsalt ékszereit és a pénzét visszaszerezni, azonban tartott is a vádlottól, aki azzal tartotta folyamatosan nyomás alatt őt, hogy ismeretlen nyelven beszélt körülötte, ezért félt, hogy átkot szór rá. A vádlott kihasználva a sértett hiszékenységét és félelmét, 2020 januárjában arra is rávette őt, hogy a saját és idős édesanyja tulajdonában lévő házat írassa a nevére. Megígérve, hogy a sértett az idős szülőjével a házban maradhat, még arra is rávette őt, hogy a berendezési tárgyakról is lemondjon a csaló nő javára. A vádlott úgy jutott hozzá a 25 millió forint értékű ingatlanhoz, hogy az adásvételi szerződésben szereplő 18 millió forintot egyáltalán nem fizette ki. Ráadásul amint megszerezte, tovább is értékesítette azt 15 millió forintért. A vádlott korábbi ígérete ellenére kiköltöztette a házból áldozatát.

A csaló nő 2020 júniusában a szomszédságában lakó 73 éves férfinak azzal hízelegve, hogy nem hiszi el, mennyi idős, olyan jól tartja magát, elkérte az iratait, majd a figyelmét elterelve megszerezte a személyi igazolványát és lakcímkártyáját. Ezután a vádlott egy ismerősét is bevonta a csalásba, aki a lopott igazolványokkal magát a vádlott szomszédjának kiadva, bekötött fejjel, szájmaszkot viselve ügyvéd előtt ajándékozási szerződést kötött a sértett ingatlanára. Az idős szomszédot egy jóakarója figyelmeztette a tervezett csalárd ügyletre, ezért a hamis ajándékozási szerződés alapján végül nem került sor a tulajdonjog átvezetésére.

Buszpályaudvaron ismerte meg a vádlott azt a 86 éves áldozatát, akit átoklevétel, áldás és szerencse ígéretével néhány hónap alatt 840 ezer forinttól szabadított meg.

A gyermekeivel rossz viszonyban lévő csaló nőnek amiatt is felelnie kell, mert a rendőrségen tett valótlan tartalmú bejelentésekkel a fiát rablás miatt, a lányát és annak élettársát lopás miatt jelentette fel. A kiskunfélegyházi rendőrök által folytatott nyomozások mindkét esetben tisztázták a hozzátartozókat.

Az ügyészség a nőt többrendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, továbbá hamis vád bűntettével, közokirattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, ezért végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza.  A jelenleg letartóztatásban lévő nő bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.

dr. Gyugyi Csilla s.k. mb. főügyész

Fotó: Shutterstock illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!