Helyi hírek 2021. január 29. 10:00

Akár már holnap megnyitna a Rocktár

Akár már holnap megnyitna a Rocktár
Bár nincs még teljesen készen a felújítás, ha lehetséges lenne, akár már holnap megnyitna a Rocktár Élőzenei Bázis – tudtuk meg Ónodi Árpádtól, a létesítmény vezetőjétől.

Ahogy fogalmazott: – Nem vagyunk szégyenlősek, akkor is megnyitunk, ha a cementes vödör még szinte a kezünkben van, hiszen a mi közönségünk nagyon elnéző. A klub 12 éves történetében többször fordult elő olyan, hogy a jegyértékesítés előtt 3 perccel másztunk le a létráról, vagy itt-ott maradt még egy fángli, vagy lapát, amit az utolsó pillanatban tüntettünk el. Ez nem tiszteletlenség és nem is igénytelenség, hanem az anyagi lehetőségeink következménye, a csináld magad mozgalom szépsége. De szerintem már hozzá vannak szokva, hogy mindig bütykölünk valamit. Elvégre a Rocktár soha nem volt egy csilivili, rongyrázós hely. Folyamatosan a két kezünkkel építgettük, és mindig inkább az dominált, ami a színpadon történik, nem pedig a külcsín. Sok ember támogatása és áldozatos munkája van abban, amit eddig elértünk, és ezért nagyon hálásak vagyunk. Emellett eltörpül az a probléma, hogy mi van kész és mi nincs még meg a tervezett átalakításokból.

Stílusában retro, de komfortjában 21. századi, 800 fős befogadóképességű létesítmény várja majd a látogatókat abban a pillanatban, amikor kész lesznek a fejlesztésekkel. Bővülnek a terek, a menekülési útvonalak, korszerűsödnek a mosdók, a tűzvédelmi és a fűtés rendszer is. Akadálymentes, biztonságosabb, nagyobb és komfortosabb lesz a klub.

A klubvezető szeretné, ha évtizedek múlva is jól működne a Rocktár. Akkor is, ha már nem ő vezeti azt. Ennek tükrében készülnek a mostani átalakítások is. Példaként hozta fel a nagy londoni klubokat, ahol tényleg hosszú generációk óta léteznek már ilyen létesítmények. Jelen pillanatban viszont a szektor hatalmas nehézségekkel küzd. Ónodi véleménye szerint most vannak, akik bajban vannak és vannak, akik még nagyobb bajban vannak. A zenészek is különböző módon élik meg a helyzetet. Léteznek olyanok, akik évtizedek óta színpadon állnak és tudtak annyi tartalékot képezni, ami biztosítja most a megélhetésüket, de bizony akad a zenészek között olyan is nagy számban, akik egyébként is hónapról-hónapra éltek, nekik minden mentőöv számít. Mindent megváltoztatott a pandémia. Véleménye szerint, ha ennek vége, akkor sem lesz a szakma már ugyanolyan. Változik a közönség és változnak majd a zenekarok is.

A Rocktár vezetője elmondta, hogy ősszel megpályázták a kormány mentőcsomagját, amelyet kifejezetten élőzenés kluboknak nyújtott. Ők a jelenleg 500 fős klubok kategóriájában 9 millió forint támogatásban részesülhettek. Az összeget közönség- és vagyonbiztonságra, valamint a produkciók minőségének javítására költhetik: többek között hangszigetelés és biztonságtechnikai korszerűsítés valósulhat meg a klubmentő támogatásból.

Ónodi Árpád bevallotta: mindent újra fel kell majd építeni a Rocktár működése körül. Nyilván nem hihetnek abban, hogy a nyitás utáni első koncerttől kezdve minden alkalom teltház lesz és be lehet hozni rövidtávon az elmúlt egy év kieséseit. Egyet viszont tud biztosan: ha nyithatnak, akkor egy nagyobb és jobb helyet kap a közönség. A részükről mindent megtesznek, a többi rajtunk, látogatókon múlik.

Z. A. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus