Helyi hírek 2021. január 30. 16:00

Kiskunfélegyháza idén is szerepel az erdei fülesbagoly telelőhelyek között

Kiskunfélegyháza idén is szerepel az erdei fülesbagoly telelőhelyek között
Szerencsére idén is megtalálhatók városunkban a madarak. Ifjabb Udvardi István fotói segítségével pedig Önök számára is láthatóak ezek a csodálatos teremtmények.



Jelenleg is tart a szinkronszámlálás, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával hirdet meg évente. Céljuk az erdei fülesbagoly telelőhelyének megismerése, feltérképezése. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános iskolák és középiskolák részvételére számít. Február 1-jéig bárki küldhet adatokat a madarakról az MME weboldalán elérhető linken, elektronikus formában.



Udvardi István megkeresésünkre elmondta, hogy január 29-én 11 példányt tudott megszámolni. Jelenleg a Korond u. 3. számú ház udvarában és a Kossuth u. 10. szám alatt, a régi kommendáns hivatal melletti fákon láthatóak, de előfordulnak a Kossuth u. 12. szám alatt, a régi HMO udvarban is.




Korábban egy-egy példány a Móravárosban, a Szeder u. 5. és a Batthyány iskolánál is látható volt. István elmondta, hogy a legtöbbet még iskolás korában látott, a jelenlegi Majsai út 9. szám előtt: akkor 100-nál is többen nappaloztak ott. Később a régi SZTK udvarán, a fogászat épülete melletti fán is jelentős számú bagolycsapattal lehetett találkozni, akadt olyan eset, hogy 84-en voltak. Sajnos mindkét helyen fakivágás után eltűntek.

A MME honlapján felhívja a figyelmet rá, hogy megfigyelés, fotózás közben óvjuk meg a baglyok nyugalmát. Lehetőleg ne menjünk be, különösen csoportosan ne a nappalozófák alá. Ha azt tapasztaljuk, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal  (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek. Ha ez mégis megtörténik, hagyjuk ott a helyszínt, hogy a madarak néhány kör megtétele után vissza tudjanak ülni.

Z. A.
 

Kövessen minket a Facebookon is!