Helyi hírek 2021. február 7. 12:00

Madárfüttyös Tőserdő – Közösségi madárodúk a magyarkőrises ártéri erdőben

Képgaléria
Madárfüttyös Tőserdő – Közösségi madárodúk a magyarkőrises ártéri erdőben
Kihelyezték a tőserdei énekesmadarak otthonának szánt madárodúkat a január 30-án, szombaton, a szakemberek által kijelölt fákra. A példaértékú közösségi összefogásban részt vettek helyi családok, óvodai és iskolai csoportok, magánszemélyek, intézmények és vállalkozások is. A leendő madárlakokat Lakitelek és a környező települések lakói közösen helyezték fel, így a jövőben mindenki nyomon követheti „saját” madárcsaládja életét.

Madari Róbert polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy ennek a közösségerősítő és –építő megmozdulásnak a célja a Tőserdő madárélővilágának megóvása. Minden odú sorszámozott és egyedileg jelölt, így a tulajdonosa nyomon tudja követni, hogy mi történik vele. A tervek között szerepel egy interaktív térkép létrehozása is, ami az emberek biztosan megtalálhassák és megfigyelhessék azt a madárlakhelyet, amit ők „fogadtak örökbe”. A polgármester szerint ezekben a nehéz időkben különösen fontos, hogy megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amivel olyan közösségi összefogásokat segíthetünk, amelyek élményt nyújtanak az embereknek. Ez a projekt pedig a jóhangulat és közösségi szellem erősítése mellett még arra is lehetőséget nyújt, hogy a gyermekek is megismerkedhessenek a Tőserdő madárvilágával, ezáltal közelebb kerülnek a természethez és lakókörnyezetük élővilágához.

Bártol István, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője elmondta, hogy az odúk aprótermetű énekesmadaraknak készültek, és az önkormányzat által kezelt egyedi magyarkőrises ártéri erdőben kihelyezve várják lakóikat. A fészekanyagokat már a madarak rakják majd le és alakítják otthonná az odúkat. A szakember azt is elmondta, hogy a projekt legfőbb célja a madárpopuláció növekedésének, és ezáltal a szúnyogok visszaszorulásának támogatása. A köszöntő és a tájékoztató után a megjelentek közösen indultak útra és helyezték el a leendő madár otthonokat a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai által kijelölt fákon.
 

Kövessen minket a Facebookon is!