Helyi hírek 2021. február 1. 12:00

Télen ne rutinból vezessünk!

Télen ne rutinból vezessünk!
Télen a csúszós, fagyos, esetenként havas utak egyaránt próbára teszik a járműveket és a vezetőiket is – hívta fel a téli útviszonyok veszélyeire a figyelmet Fekete-Setény Tamara, városi baleset-megelőzési előadó, címzetes rendőr zászlós. Ilyenkor nem szabad rutinból vezetni, gyorsítani, fékezni és kanyarodni. A havas, latyakos útfelületek sokkal jobban csúsznak még a vizes úttestnél is, ezért óvatosabban kell bánni a fék- és gázpedállal, valamint a kormányzással is.

Nagyon fontos, hogy csakis teljesen letakarított autóval induljanak útnak havazás után. A tisztítás terjedjen ki a szélvédőre, minden ablakra, a visszapillantó tükörre valamint a lámpákra is! Elinduláskor tapasztalják ki, hogy mennyire tapadnak a gumik: óvatos gázadással induljanak, és ha nincs a közelükben másik autó, akkor próbálják ki az adott időjárási viszonyokban, hogyan reagál az intenzív fékezésre az autó, mikor kezdődik meg a csúszás.

Menet közben tartsunk a megszokottnál nagyobb követési távolságot, hiszen a csúszós útfelületeken nagyobbak a fékutak. Jeges, havas, síkos felületen érdemes kettes fokozatból indulni, óvatos kuplungkezeléssel, így nehezebben kapar el a hajtott kerék.

A kanyarodást ne a megszokott tempóval végezzék. Túl nagy tempó esetén az autó nem áll rá az ívre, majd a kormányelfordítás fokozásával egyre jobban elveszti tapadását és megcsúszik. A gumik állapotától és a vezető reakcióitól függően a túlzott sebességű kanyarodás során a kocsi megfarolhat, csúszhat négy keréken, de meg is pördülhet.

Mindig figyeljék vezetés közben az utak állapotát, hiszen másképpen csúszik a friss hó, mint a letaposott, másképpen reagál az autó egy latyakos, hófoltos vagy felfagyásos úton.

Felhívta a figyelmet az ónos eső veszélyeire, ilyenkor inkább ne induljanak útnak – tanácsolja.

Z. A.
 

Kövessen minket a Facebookon is!