Helyi hírek 2021. február 2. 08:00

Friss vállalkozóként a pandémia alatt

Friss vállalkozóként a pandémia alatt
Balogh Mátét 2017-ben sodorta az élet az egykori Bäder Sörfőzdébe, ahol az akkori vezető, Tóth Miklós vette pártfogásába. Miklóstól sokat tanult a sörfőzés mesterségéről, csiszolta, tökéletesítette már meglévő szakmai tudását, emellett a vállalkozás üzemeltetésébe is beletanult.

Egy hosszabb folyamat eredményeként a sörfőzde üzemeltetését 2020 januárjában vette át tőle. Alig két hónappal később, 2020 márciusában neki is szembe kellett néznie egy addig ismeretlen tényezővel, ami az üzletet ellehetetlenítheti: a pandémiával. Minden egy pillanat leforgása alatt, még a szezon kezdete előtt történt. Máté elmondása szerint kezdő vállalkozóként mindenre megpróbáltak felkészülni, de a világjárvány érthető okokból nem szerepelt a vészforgatókönyvben. Ijesztő volt számára is az új helyzet.

– A felelősséget hatványozta, hogy fiatal apaként, 26 évesen kellett mindezzel szembenézni – mondta.

Most úgy látja, hogy – amennyire a körülmények lehetővé tették – sikerült megoldani a helyzetet. A fesztiválok hiánya miatt félő volt, hogy a felhalmozódik a rengeteg, eladatlan sör. Lépni kellett, és Máté álma – hogy Félegyházán is szélesítse a vevőkört – most egyetlen megoldásként lebegett a szeme előtt. Ő, aki eddig az alapdolgokon kívül nem használta az online teret, megálmodott, majd megvalósított egy weboldalt és egyben egy webáruházat a Félegyházi Sörműhelynek. Áprilisban elkészült és rögtön jól működött a dolog. Kiskunfélegyháza és Budapest mellett az ország szinte minden szegletéből érkeztek megrendelések.

Azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy miként tudná tovább tökéletesíteni az elképzeléseit és hogyan tudja kiszolgálni az egyre szélesedő vevőkört. Új ízekkel kísérleteznek, amelyben fiatal kollégája, Széchenyi Attila sörfőző is nagy segítségére van. Ő az, aki segít Máté ötleteit megvalósítani. A következő két hónap is termékeny lesz: reményeik szerint 3 új ízzel jelennek meg a piacon, közöttük egy csokoládé ihlette sör. Máté, a sörműhely mellett az Ágyú Kézműves Sörgaléria gasztrovonalának is a felelőse, ami szintén nagy siker. Jelen pillanatban szűkített nyitvatartással, elvitelre és kiszállításra is dolgoznak. Úgy érzi, jó döntés volt, hogy a változásokra reagálva az online értékesítés felé nyitottak.

– Ha egy ilyen időszakban, friss vállalkozóként talpon tudtam maradni, akkor ez a későbbiekben is a javamra válhat. Nem gondolkozom azon, hogy mi lett volna, ha… A lehetőségeinkből igyekeztünk kihozni a maximumot, így – örök optimistaként – elégedett vagyok – mondta el Máté.

Z. A. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus